Rolul aplicatiilor de tip BIM in constructii si arhitectura

Odata cu evolutia tehnologica si digitala majoritatea domeniilor de activitate si a industriilor apeleaza la tehnici computationale. Intre acestea amintim inclusiv arhitectura si domeniul constructiilor. Pentru aceste domenii de activitate folosirea tehnologiilor digitale inseamna o automatizare mai eficienta, un randament mai bun, dar si o mai mare precizie in elaborarea proiectelor.

In randul aplicatiilor software folosite in proiectele din domenii precum arhitectura si constructii regasim si aplicatiile de tip BIM (Building Information Modeling). Prin utilizarea acestor aplicatii se aduc importante beneficii in cadrul proceselor si operatiunilor specifice din etapa de proiectare a unei cladiri. Aplicatiile BIM faciliteaza migrarea proceselor din etapa de proiectare din planul bidimensional inspre procesele specifice modelelor 3D.

Beneficiile majore ale aplicatiilor de tip BIM

Aplicatiile software din categoria BIM inseamna utilizarea unui singur model 3D pentru toate analizele si operatiunile din etapa de proiectare. Modelul respectiv poate fi la dispozitia tuturor specialistilor care iau decizii si colaboreaza pentru implementarea proiectului respectiv.

Informatiile si datele aferente desenului 3D sunt disponibile in baza respectivului model. Orice modificare necesara se va face in baza deciziilor obtinute in urma analizei modelului 3D unic disponibil in cadrul aplicatiei BIM. Analizele care pot fi facute pe baza modelului tridimensional unic vizeaza aspecte precum elevatia proiectului, modul de executie a proiectului, determinarea cantitatilor necesare in privinta materialelor si intocmirea estimativului privind costurile pentru finalizarea proiectului.

Printre beneficiile majore ale aplicatiilor software de tip BIM regasim inclusiv faptul ca orice modificare efectuata la nivelul modelului tridimensional unic se va regasi automat in oricare dintre desenele si documentele aferente proiectului. De aici deriva inclusiv beneficiul privind gestionarea mai eficienta a oricarui proiect, dar si un grad mai ridicat in privinta colaborarii intre specialistii implicati in proiect.

Licenta pentru aplicatie de tip BIM de la Autodesk

Pentru toti aceia care activeaza in domeniul arhitecturii si al constructiilor o licenta pentru o aplicatie software de tip BIM poate aduce avantaje importante in elaborarea proiectelor. Exista diferite astfel de produse software disponibile pe piata. In randul acestora putem regasi inclusiv o versiune produsa de Autodesk, lider de piata pentru produsele software pentru aplicatii CAD si BIM.

Versiunea de la Autodesk este BIM Collaboate Pro. Aceasta ofera foarte multe functionalitati menite a spori randamentul proiectelor din arhitectura si constructii pentru faza de proiectare. Printre functionalitatile aplicatiei BIM Collaborate Pro de la Autodesk regasim Revit Cloud Worksharing, Design Collaboration, Document Management, Account Admin sau Project Admin.

Revit Cloud Worksharing este functionalitatea care permite utilizatorilor efectuarea diferitelor operatiuni pe baza modelelor Revit incarcate anterior in cloud. Modulul Design Collaboration sporeste nivelul de colaborare in cadrul proiectului pentru specialistii avand diferite expertize profesionale. Functia Document Management vine sa contribuie la administrarea eficienta a fisierelor aferente unui proiect. Administrarea se va face intr-un mod centralizat, fapt ce va spori fluxul de lucru.

Account Admin si Project Admin sunt doua functionalitati menite a asigura gestionarea contului si a proiectelor care folosesc BIM Collaborate Pro. Account Admin creeaza si administreaza conturile, in vreme ce Project Admin permite crearea si administrarea proiectelor si a drepturilor de acces pentru specialistii implicati in cadrul proiectului.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *