Romantik

Un blog cu atitudine
Stiinta / Cercetare

Cateva curiozitati despre pasarile care nu zboara

De obicei atunci cand vorbim despre pasari ne gandim la acele inaripate care au capacitatea de a zbura. Totusi, in lume exista multe specii de pasari care nu zboara, petrecandu-si toata perioada vietii la sol.Pinguinul imperial Kakapo, bufnita papagal, pasarea emu, strutul Takahe sau notornis, Weka Cazuarul sunt pasari care nu pot zbura. Zborul ajuta pasarile sa prinda prada mai usor si sa se fereasca de pradatori.

Chiar daca cele mai multe pasari zboara, unele nu au aceasta abilitate. Chiar daca aceste pasari isi duc toata viata pe pamant, cele mai mlte au capacitatea de a se apara destul de bine, desi unele sunt vanate pana la disparitie, iar altele continua sa prospere.

Pinguinul imperial este una dintre cele mai cunoscute pasari care nu pot zbura. Acestia traiesc in Antarctica si reprezinta cea mai mare specie de pinguini din intreaga lume. Se remarca prin faptul ca au un penaj negru pe fata si spate, alb pe burta si galben in jurul gatului. Acesta are capacitatea de a-si tine respiratia 20 de minute si se pot scufunda la adancimi mari de 1.755 de picioare. Vaneaza crustacee, pesti si calmari.

Kakapo – Bufnita papagal este o pasare din Noua Zeelanda, care nu poate zbura. Desi kakapo nu zboara, este inzestrata de la natura cu picioare deosebit de puternice, ceea ce ii permite sa urce si in cei mai inalti copaci. Aceasta poate plonja de la o inaltime de cativa metri, desfacandu-si aripile. Kakapo este pe cale de disparitie Kakapo pentru ca au o fertilitate scazuta si se incearca din greu imperecherea prin inseminare artificiala.

Emu este a doua cea mai mare pasare din lume. Acesta traieste in savane si paduri si se descurca foarte bine, deoarece au un atuu care lipseste cu desavarsire pasarilor care zboara. Cu ajutorul picioarelor lungi si puternice, pot parcurge distante de 30 de mile pe ora.

Emu este o pasare de statura mare, de culoare maro-bej, cu note de negru. Acesta se hraneste cu seminte, ierburi, fructe si insecte iar masculii sunt cei responsabili cu construirea cuibului si incubarea oualor.

Strutul este cea mai mare pasare din lume. Acesta nu isi foloseste aripile pentru zbor insa au un rol foarte important in ceea ce priveste pastrarea echilibrului in timp ce alearga. Astazi, exista doar 2 specii de struti, care traiesc in salbaticie in Africa. Strutul este un foarte bun alergator si parcurge 43,5 mile pe ora, fiind cea mai rapida pasăre de pe uscat.

Pasarea Kiwi Kiwi, este o alta pasare care nu zboara, avand cea mai mica dimensiunea dintre speciile carora le lipseste aceasta abilitate. Kiwi are doar 45-54 centimetri lungime si cantareste 2,5-3,5 kilograme. La baza ciocului, are mustati pe care le foloseste la atingere, pentru ca are un vaz foarte slab.

Takahe este o pasare masiva de culoare albastru cu verde care traieste in pasuni muntoase iar Weka este o alta pasare care nu poate zbura. Dieta lor se bazeaza in special pe ierburi, frunze, seminte si fructe de padure. Cazuarul originara din Noua Guinee, nu zboara dar este cea mai periculoasa pasare din lume, din cauza ca este foarte mare, are ghearelor ascutite si este foarte agresiva.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *