Foarte multe persoane sunt consumatoare de unt sau margarina pentru ca aceste alimente pot fi intrebuintate la o multime de preparate culinare. Putini stiu insa care sunt beneficiile consumului fiecarui produs in parte, pentru sanatate.
Acestea reprezinta baza mic-dejunurilor copioase, se pot folosi atat pentru gustari si pranz cat si pentru diferite preparate de patiserie. Diferenta dintre cele 2 produse consta in aportul de grasimi si in tipul de grasimi care se afla in compozitia lor.
Untul este un produs alimentar traditional care se obtine din smantana. Se foloseste pentru prajit, pentru intins pe paine si este un component principal al sosurilor si prajiturilor. Are un aport concentrat de lapte si are in componenta sa grasimi saturate.
Margarina in schimb, este un aliment procesat, care are un aspect si gust asemanator cu untul insa compozitia total diferita. Aceasta este folosita ca si un inlocuitor sanatos pentru inima. Contine uleiuri vegetale si grasimi polinesaturate ce scad colesterolul „rău” LDL
Uleiurile vegetale sunt lichide astfel ca structura lor a fost modificata pentru a deveni solide ca untul.
Untul este bun pentru sanatate, pentru ca are in componenta sa mai multi nutrienti care nu se gasesc in multe alimente. In unt se gaseste o cantitate importanta de vitamina K2, care ajuta la intarirea oaselor. Untul consumat in cantitati mari, poate duce la aparitia diferitelor afectiuni.
Datorita cantitatii mari de grasimi saturate si colesterol din unt este contraindicat consumul zilnic. Untul este format din 50% grasimi saturate. Acestea au un aport important in imbunatatirea profilului lipidic din sange daca sunt prezente intr-o cantitate mult mai mica.
In ceea ce privesc beneficiile pentru sanatate ale margarinei, acestea depind in mare parte de tipul uleiurilor vegetale din componenta sa dar si de metoda de procesare. Cele mai multe margarini sunt bogate in grasimi polinesaturate care sunt considerate sanatoase. Acestea sunt benefice pentru inima iar cele imbogatite cu fitosteroli ajuta la scaderea colesterolul rau din corp.
Totusi, exista anumite riscuri cu privire la consumul de margarina. Aceasta contine substante nutritive dar are si grasimi trans, care cresc riscul aparitiei bolilor de inima.
Un aport ridicat de grasimi trans pot duce la diferite boli cronice. Exista si margarini care sunt gogate in grasimi Omega-6 si Omega-3 care au proprietati antiinflamatorii. Totusi, un consum prea mare de grăsimi omega-6 pot favoriza aparitia inflamatiilor cronice. Acestea este asociat si cu riscul crescut de obezitate dar si boli inflamatorii intestinale.
Atat margarina cat si untul sunt folosite pentru gatit si copt. In functie de continutul lor, acestea ofera beneficii diferite pentru sanatate. Untul este facut din smantana si este bogat in grasimi saturate iar margarina este facuta din uleiuri vegetale si contine grasimi nesaturate.
Alimentele pot avea grasimi bune si rele. Grasimile „bune” ale margarinei constau in uleiurile vegetale, care au grasimi polinesaturate Grasimile nesaturate se gasesc de obicei in plante si legume iar cele saturate se gasesc in carne si lactate.