Curiozitati despre plantarea si ingrijirea nucului

Nucul  este un copac foarte viguros cu o coroana foarte deasa. Acesta  ofera un plus de racoare in timpul verii dar si fructe gustoase toamna, foarte renumite pentru beneficiile lor.  Daca vrei sa plantezi un nuc trebuie sa cunosti foarte multe detalii despre plantare, altoire si ingrijire, pentru ca este destul de pretentios. Nucul este un copac apreciat si pentru ca ne ofera un lemn extrem de rezistent dar si pretios.

Nucul poate trai sute de ani si poate ajunge si pana la 30 de metri inaltime. Acesta este foarte raspandit in Franta, Serbia, Grecia, Bulgaria China, California dar si la noi in tara. Cu timpul, acesta a devenit cunoscut si in Noua Zeelanda si sud-estul Australiei.

Are trunchiul gros, crengi puternice si coroana foarte bogata. Frunzele sunt mari si intens parfumate. Nucul înfloreste in luna mai iar fructul se poate culege in luna septembrie. Soiurile de nuc sunt diverse si s-au dezvoltat in toata lumea. In Romania cele mai cunoscute soiuri sunt: Argesean, Jupanesti, Muscelean, Bratia, Miroslava, Anica, Ovidiu, Velnita, Geoagiu 65, Sibisel 252, Germisara, Novaci, Pestișaani

In ceea ce priveste cumpararea unui puiet de nuc trebuie sa tii cont de cateva criterii importante. Acesta trebuie sa aiba varsta de minim 1-2 ani si o inaltime de cel putin un metru. Dimensiunea radacinii trebuie sa fie minim 30 de centimetri si nu trebuie sa prezinte nici un semn de uscaciune, la fel ca si tulpina.

Nucul are nevoie multa lumina iar pentru a se dezvolta armonios trebuie a fie plantat intr-un pamant bine drenat, bogat in substanțe nutritive. Plantarea se poate face primavara si toamna, dar cel mai adesea se planteaza toamna, in octombrie, atunci cand incep sa cada frunzele. Daca se planteaza primavara, atunci trebuie plantat in perioada din martie pana la sfarsitul lunii aprilie, inainte de a incepe vegetatia. Dupa ce pomii au inmugurit, nucii nu se mai pot planta pentru ca nu se mai prind.

Cu o zi inainte ca nucul sa fie plantat, acesta trebuie pus intr-un vas cu apa pentru rehidratarea completa a radacinilor iar solul trebuie sa fie cat mai bogat in substante minerale.

Gropile in care se planteaza trebuie sa aiba adancimea de 60-80 de centimetri si laturile de pana la 1 metru, pentru ca radacinile sa aiba suficient loc sa se dezvolte. Mai mult decat atat, radacinile trebuie curatate de partile care prezinta rani sau care sunt uscate, pentru a le reimprospata si a le stimula cresterea.

Urmatorul pas consta in mocirlirea radacinilor, si-anume scufundarea repetata a radacinilor intr-un amestec format din pamant măauntit, compost si apa. Aceasta procedura este necesara pentru a pastra umiditatea necesara radacinilor si pentru a facilita prinderea acestora in pamant.

In ceea ce priveste altoirea este nevoie de un altoi din aceeasi specie sau acelasi gen cu portaltoiul. Lastarii alesi trebuie sa provina in primul rand din pomi sanatosi si vigurosi. Aceasta reprezinta una dintre conditiile esentiale reusitei pe langa realizarea temperaturii optime in momentul altoirii.

Aceasta procedura se face in lunile iulie-august. Ramurile altoi trebuie sa fie sanatoase si sa aiba muguri foarte bine dezvoltati.De asemenea, stropirea nucilor cu substantele necesare reprezinta o procedura foarte importanta pentru a evita imbolnavirea pomilor. Nucii se stropesc, primavara, inainte sa infloreasza sau toamna, dupa caderea frunzelor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *