Ce este un sos salsa si la ce se foloseste ?

Sosul salsa se poate face intr-o diversitate de combinatii si provine din insorita Spanie. Acesta are la baza sos de rosii sau rosii proaspete decojite ceapa si chili. Se potriveste foarte bine intr-o dieta echilibrata pentru ca este facuta din legume si nu contine multe calorii si grasimi. Are un aport important de vitamine A si C si minerale. Se face din ingrediente sanatoase cum sunt : ardeii iuti si coriandrul.

Salsa este de fapt cuvantul spaniol pentru sos, iar in Mexic acest sos reprezinta ingredientul principal pentru nenumarate preparate, fiind folosit si ca condiment. In sosurile salsa se simte un gust profund piscacios datorita ardeiului iute iar in general acest sos este unul picant. In Mexic este folosit in special cu chipsuri tortilla dar acest obicei s-a transmis acum in toata lumea iar copiii de pretutindeni se bucura din plin de aceasta combinatie delicioasa.

Salsa este un amestec destul de bine echilibrat. Este facut din : roșii, tomatillos, ardeii iuti, ceapa, usturoi si alte condimente. Ideea de a folosi aceste ingrediente provine de la spanioli si mexicani. Prepararea acestui sos necesita mult timp pentru ca in trecut salsa se prepara doar cu ajutorul unui mojar.

Prin urmare, formula de baza pentru salsa consta in rosii sau pasta de tomate, apa, ardei iute, otet, ceapa, usturoi, ardei gras verde. La acest amestec se adauga condimente precum : piper negru, coriandru, paprika, chimen si oregano. Exista si variante mai speciale care au la baza ingrediente ca : rosii verzi, morcovi, mazare sau chiar cactus.

Se foloseste alaturi de diferite preparate, incepand de la taco, fajitas, tocanita de fructe de mare, cartofi fierti, carne de vita la grătar si friptura de pui dar este un condiment excelent pentru tortillas si burrito. De asemenea, este foarte bun ca si garnitura pentru quesadillas, enchiladas sau diferite gustari.

Salsa se serveste atat gatit cat si proaspat, pentru ca exista mai multe feluri, la fel de bune, si-anume : salsa cruda, salsa fresca sau salsa verde. Salsa proaspata se face din tomatillos, avocado, ardei iute verde proaspat, suc de lamaie si condimente si are culoarea verde. Salsa gatit se face din rosii prajite, condimente si ardei iute rosu uscat si are o culoare rosiatica. Indiferent de varianta pentru care optezi, acesta este folosit ca si un inlocuitor pentru ketchup.

Ingresiente :

  • 3 rosii
  • 1/4 ceapa alba sau rosie
  • 1/4 buchet de coriandru
  • 1 catel de usturoi
  • un japaleno
  • ulei de masline
  • sare după gust
  • 1 lime

Amesteca rosiile, usturoiul si jalapeno intr-un blender iar separat taie cubulete ceapa si coriandrul.

Adauga acest amestec intr-o tigaie in care ai pus un pic de ulei de masline. Lasa totul la foc mediu  iar cand incepe sa fiarba ia de foc. Pune salsa intr-un bol, adauga coriandrul, zeama de lime si ceapa si amesteca foarte bine. La final adauga sare si chili sau pasta de ardei iuti pentru a-i oferi un gust mai picant.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *