Care sunt atributiile unui notar public?

Notarul public este un liber profesionist care isi exercita profesia pe cont propriu in conformitate cu legislatia specifica. Liberii profesionisti au atat beneficii, cat si dezavantaje, insa in cazul notarilor publici vorbim despre o meserie platita foarte astfel ca apar mai multe avantaje.

Acestia se ocupa de legalizarea anumitor acte juridice si cu rezolvarea diverselor situatii cum ar fi un divorț sau o succesiune. Notarii ofera consiliere pentru orice situatie juridica. Acesti profesionisti independenti isi indeplinesc serviciul in interes public. Prin urmare, meseria lor este asimilata din punct de vedere legal cu cea de functionar public si are statutul unei functii autonome.

Activitatea de notar este exercitata cu respectarea juramantului de credinta al notarului public. Acesta isi exercita atributiile in mod exclusiv in conformitate cu obligatiile stabilite prin lege si isi indeplineste misiunea in slujba adevarului si a echitatii. Notarii ofera informatii clare si precise cu privire la continutul oricaror documente, cu scopul de a evita eventuale litigii. Obligatia lor este sa respecte drepturile fiecaruia si sa le protejeze interesele legitime.

In plus, acestia sunt obligati sa pastreze confidentialitatea cu privire la actele intocmite si efectele acestora. Documentele si lucrarile cu caracter profesional care se afla în posesia notarului public sunt inviolabile si nu pot fi ridicate decat in conditii legale.

Pentru ca o persoana sa devina notar public trebuie sa indeplineasca toate conditiile prevazute de Legea notarilor publici, cum ar fi : sa aiba cetatenia romana, a unei tari membre UE sau a unui stat european, sa faca dovada resedintei, sa aiba capacitatea de exercitiu si sa fie licentiat in Drept. De asemenea trebuie sa nu aiba antecedente penale si sa aiba o reputatie buna.

Acestia pot candida pentru admiterea in magistratura doar dupa ce a parcurs 2 ani stragiatura, a absolvit Institutul Notarial Român si a promovat examenul de definitivat sau a exercitat timp de cel putin 6 ani o functie de specialitate juridica.

Notarul public isi poate desfasura activitatea in cadrul unui birou notarial sau in asociere cu alti notari in cadrul unei societati profesionale notariale. Potrivit prevederilor Legii notarilor publici functia de notar se poate organiza si exercita doar in cadrul Uniunii Nationale a Notarilor Publici din România si a Camerelor Notarilor Publici.

Activitatea unui notar public presupune rezolvarea unei multitudini de spete si cerinte. Notarul identifica si rezolva raporturile juridice dintre două sau mai multe parti. Acesta redacteaza acte juridice si proceduri notariale in acord cu voința partilor implicate in limitele impuse de lege. In plus, identifica autenticitatea conventiilor, care le confera putere probatorie si putere executorie.

Notarul se asigura de corectitudinea si legalitatea documentelor pe care le intocmeste si apoi le autentifica. Printre atribuțiile unui notar se numara si cele de consiliere juridica. Mai mult decat atat, notarul poate oferi si consultanta fiscala pentru persoanele fizice sau juridice.

Exista mai multe categorii de documente pe care un notar public are dreptul sa le certifice, să le legalizeze si să le autentifice. Acestea sunt : contracte de vanzare/cumparare, imputerniciri, procuri, contracte de mandat, certificate de mostenitor sau succesiuni.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *