Turnuri inclinate – adevarate capodopere de arta

Italia se mandreste cu turnul inclinat din Pisa, care atrage zeci de mii de vizitatori in tot anul. Alte turnuri inclinate din Italia sunt : Campanile di San Nicola, Pisa Campanile di San Michele degli Scalzi, Pisa Turnurile Asinelli si Garisenda din Bologna, turnul bisericii San Martino, Burano Campanile de la San Giorgio dei Greci din Venetia, Campanile di Santo Stefano din Venetia, Campanile bazilicii San Pietro di Castello si turnul catedralei Santo Stefano Torre delle Milizie din Roma.

Prin urmare in Italia se regasesc cel putin 10 turnuri inclinate, care impresioneaza inca de la primul contact vizual. In Venetia, solul este destul de instabil si totusi aici se afla 3 turnuri inclinate. Alte patru turnuri de acest fel se gasesc in zona Bologna, Caorle, Burano si Roma.

Turnul inclinat din Pisa este unul dintre cele mai cunoscute turnuri. Constructia acestuia a inceput in 1173 insa lucrarile au fost intrerupte timp de 100 de ani iar intre timpt turnul a inceput sa se scufunde. Abia in 1271 au fost reluate lucrarile constructiei dar 7 ani mai tarziu s-a suspendat operatiunea si au fost reluate abia in 1360.Turnul este inalt de 58,36 metri. Se spune ca din varful acestui turn inclinat Galileo Galilei a facut diferite experimente pentru a demonstra legile gravitatiei.

Campanile di San Nicola, Pisa este de asemenea o constructie inclinata.  Aceasta a fost construita in 1170 iar baza turnului se afla sub nivelul strazii.

Campanile di San Michele degli Scalzi, Pisa .Turnul este puternic inclinat avand o pantă de 5%. Turnurile Asinelli și Garisenda din Bologna se afla la intersectia drumurilor care duc la cele cinci porti ale vechiului zid de centura. Asinelli este cel mai inalt, iar turnul mai mic, si mai înclinat, este Garisenda. La inceput cele doua turnuri erau la fel de inalte, insa turnul Asinelli a fost inaltat ulterior la 97,2 metri iar Garisenda a fost coborat datorita structurii instabile.

Turnul inclinat al bisericii San Martino, Burano Campanile este o alta constructie impresionanta construita in anul 1704. Campanile de la San Giorgio dei Greci din Venetia numara 3 turnuri inclinate, Campanile of San Giorgio dei Greci, Campanile of Santo Stefano si Campanile of San Pietro di Castello.

Campanile di San Giorgio dei Greci dateaza din 1592, iar clopotnita a inceput sa se incline inca de la inceputul lucrarilor. Turnul inclinat al lui Santo Stefano se afla in zona San Marco, si este unul dintre cele mai inalte turnuri clopotnita din Venetia, avand o inaltime de 66 m.

Campanile bazilicii San Pietro di Castello, se remarca printr-o clopotnita inclinata. Turnul catedralei Santo Stefano are 61 de metri si este unul dintre cele mai inalte turnuri clopotnita din Venetia. Aceasta a ars in 1585 din cauza unui incendiu iar apoi a fost refacuta. Clopotnita a inceput sa se incline doar dupa 1920. Astazi are o inclinatie de 1,4 grade ceea ce inseamna o treime din din îinclinarea Turnului din Pisa.

Roma Torre delle Milizie este un turn fortificat care mai poarta si denumirea de Turnul lui Nero. Pentru constructia acestui turn a fost nevoie de 18 de ani, din 1198 si pana in 1216.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *