Carnea de vita este o carne rosie, care contine mai mult fier decat carnea de pui sau de peste. Aceasta se consuma de regula sub forma de fripturi in sange, coaste sau burgeri, si confera un aport important de minerale si vitaminePentru a obtine un preparat gustos, trebuie in primul rand sa alegi o carne de calitate.
Iata si alte sfaturi de pret de care trebuie sa tii cont :
- Foloseste un termometru pentru carne
- Fa o marinata din timp cu multe legume
- Maseaza usor carnea pentru a o fragezi
- Nu intepa carnea cand o intorci pe gratar
- Lasa friptura la odihnit dupa ce este gata.
Carnea de vita contine fier si zinc, astfel ca este recomdata pentru dietele sanatoase. Aceasta contine foarte multe proteine, in procent de 27% iar proteinele la randul lor contin 9 aminoacizi esentiali pentru intretinerea sanatatii. Aminoacizii ocupa un loc foarte important in acest sens.
Carnea de contine Vitamina B12, un nutrient necesar pentru formarea sangelui si pentru creier si seleniu, un oligoelement esential responsabil pentru o multime de functii din corp. Mai contine si Vitamina B6 ce sustine metabolismul energetic si fosfor ideal pentru cresterea organismului.
O friptura in sange inseamna ca bucata de carne este in mijloc rozalie si suculenta. Carnea de vita trebuie gatita la temperatura de 57 de grade Celsius, pentru ca proteinele sa nu se gateasca complet. In acest fel, vei obtine o friptura perfect de frageda si moale iar interiorul carnii va fi extrem de suculent.
Foloseste un termometru cu citire instantanee pentru a sti care este temperatura de gatire. Introdu varful termometrului prin partea laterala a fripturii in partea cea mai groasa a carnii. Cand acel loc ajunge la 54 de grade, este gata.
Temperatura va mai creste cu 5 grade pe măasura ce friptura se odihneste. Gateste o friptura perfecta intr-o tigaie de fonta in cuptor sau pe un gratar cu carbuni. Dureaza doar 4- 5 minute pe fiecare parte pana cand friptura este gata. Iata ce etape include procedura de gatire.Pune intr-o tigaie de fonta carmea taiata bucati si sarata si adauga o bucata de unt si ulei de masline. Stropeste friptura din cand in cand cu unt topit din tigaie, pentru ca partea de deasupra sa se gateasca la fel de bine ca si partea dedesupt.
Adauga un pic de rozmarin sau busuioc dupa preferinte, pentru a aromatiza carnea. Lasa friptura sa se odihneasca 10 minute pe un tocator si abia apoi serveste-o cu sare deasupra.Pentru marinata foloseste diverse uleiuri, mirodenii si vin. Marinarea are loc cateva ore pentru a fragezi carnea.
Foloseste un cleste cand intorci carnea pentru ca daca o intepi cu o furculita, vei scoate toate sucurile naturale Lasa intotdeauna carnea la odihnit pentru a avea un gust mai bun. In acest fel, sucurile din carne revin din nou la suprafata iar friptura va avea un gust apetisant.