Situatia Deficitului Bugetar: o dublare ingrijoratoare in primele luni ale anului 2024

Analiza datelor financiare publicate recent de Ministerul Finantelor dezvaluie o crestere semnificativa a deficitului bugetar al Romaniei in primele doua luni ale anului 2024. Situatia actuala reflecta o dublare aproape exacta a deficitului in comparatie cu perioada similara a anului precedent, semnaland o tendinta care necesita atentie si analiza detaliata.

Cresterea Deficitului Bugetar

Deficitul bugetar al tarii a atins suma de 28,99 miliarde de lei, echivalentul a 1,67% din Produsul Intern Brut (PIB), marcand o crestere cu aproape 70% fata de soldul negativ de 17,04 miliarde de lei, sau 1,07% din PIB, inregistrat in aceeasi perioada a anului precedent. Aceasta evolutie este cu atat mai remarcabila, avand in vedere ca, dupa prima luna din 2024, deficitul era de 7,89 miliarde de lei, sau 0,45% din PIB, indicand o accelerare semnificativa in luna februarie.

Dinamica veniturilor si cheltuielilor

Veniturile totale ale statului au aratat un trend ascendent, ajungand la 86,67 miliarde de lei, cu o crestere de 17,2% fata de anul anterior. Aceasta evolutie pozitiva este sustinuta in mare parte de incasarile din contributii de asigurari, TVA, fonduri europene, impozitul pe salarii si accize.

Pe de alta parte, cheltuielile bugetului general consolidat au urcat la 115,66 miliarde de lei, reflectand o crestere nominala de 27,1% comparativ cu perioada similara din anul trecut. In termeni procentuali fata de PIB, cheltuielile au crescut cu un punct procentual, de la 5,7% la 6,7%.

Analiza detaliata a veniturilor dezvaluie o crestere semnificativa a incasarilor din impozitul pe salarii si venit, impozitul pe veniturile din pensii, si declaratia unica. Contrar acestor cresteri, incasarile din impozitul pe dividende au suferit o contractie considerabila, reflectand un efect de baza ridicat din anul precedent.

Contributiile de asigurari au evidentiat, de asemenea, o crestere notabila, influentata pozitiv de modificarile legislative recente, majorarea salariului minim, dar si negativ de restituirea unor sume retinute in mod eronat in trecut.

Incasarile nete din TVA si veniturile din accize au consemnat, de asemenea, cresteri importante, cu mentiunea ca dinamica accizelor a fost volatila, influentata de politica de antrepozitare fiscala a operatorilor economici.

Cheltuielile statului: o analiza detaliata

Cheltuielile bugetare au crescut pe mai multe fronturi, cu accent pe cheltuielile de personal, bunuri si servicii, asistenta sociala si investitii. In special, cheltuielile cu asistenta sociala au fost influentate de majorarea punctului de pensie si a indemnizatiei sociale pentru pensionari, precum si de compensatiile pentru consumul de energie electrica si gaze naturale.

Cheltuielile pentru investitii au cunoscut o crestere spectaculoasa, dublandu-se fata de anul anterior, un semnal pozitiv pentru dezvoltarea infrastructurii si proiectelor de importanta nationala.

Navigarea prin provocari si oportunitati: Asigurarea stabilitatii financiare si a cresterii economice

Aceasta evolutie a finantelor publice in primele doua luni ale anului 2024 semnaleaza provocari si oportunitati pentru economia romaneasca. Cresterea deficitului bugetar necesita o gestionare prudenta pentru a asigura sustenabilitatea pe termen lung a finantelor publice, in timp ce cresterea cheltuielilor de investitii poate fi un motor important pentru dezvoltare si crestere economica.

Contextul actual impune o analiza profunda si masuri adaptate pentru a echilibra nevoile imediate cu cele de dezvoltare pe termen lung, intr-un peisaj economic in continua schimbare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *