Povesti de noapte buna:porti catre alte universuri

Stimularea copiilor sa citeasca este fundamentala, chiar daca in tara noastra nu este o practica atat de raspandita. Din pacate, in Romania, multi copii cu varste cuprinse intre 6 si 17 ani nu au citit nici macar o carte, cu exceptia celor din scoala. Cu toate acestea, potentialul lecturii asupra dezvoltarii cognitive a celor mici a fost deja demonstrat in mare masura de psihologi, cercetatori si educatori.

Transmiterea catre copii a curiozitatii pentru carti si povesti de noapte buna, si obisnuirea acestora sa citeasca de foarte mici, are implicatii importante pentru dezvoltarea personalitatii adulte, la nivel relational, emotional, cognitiv, lingvistic, social si cultural.

Copiii care citesc sau carora li se citesc povesti de noapte buna tind sa fie mai curiosi si mai creativi. Obiceiul cititului creeaza elemente pozitive pentru dezvoltarea imaginatiei. Mii de universuri se deschid atunci cand sunt citite povesti de noapte buna pentru copii. Lectura are, de asemenea, efecte pozitive asupra memoriei si dezvolta abilitatile logice si abstracte ale copiilor.

Pe plan lingvistic, citirea stimuleaza dezvoltarea limbajului, imbogateste vocabularul copilului si imbunatateste calitatea lexicala si sintactica. Obisnuirea copiilor de a purta mereu o carte cu ei este o practica buna, care are si efecte pozitive asupra capacitatii de a comunica si relationa cu lumea. Daca sunt stimulati de la o varsta frageda, copiii dezvolta abilitati de scriere in timp.

Din punct de vedere social, copiii obisnuiti sa citeasca sau sa li se citeasca sunt mai buni la scoala, obtin note mai bune si sunt mai atenti la rezolvarea problemelor. Povestile si basmele ii invata pe adultii de maine valoarea prieteniei si cum sa se apropie de ceilalti.

Cartile sunt, de asemenea, un important patrimoniu etic si cultural: intre paginile povestilor au trecut si continua sa traiasca valori, mesaje si traditii ale generatiilor intregi. Astfel de povesti pot fi descoperite pe site-ul universenciclopedic.ro.

Lectura stimuleaza dezvoltarea cognitiva a copilului. Crearea unui ritual al cititului inainte de culcare, alegerea cartilor impreuna in functie de varsta si nevoile copilului este o practica excelenta. De exemplu, seara, inainte de a merge la somn, este cel mai bun moment, deoarece relaxeaza copilul si creeaza efecte pozitive in mintea acestuia.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *