Manevra Heimlich a fost introdusa prima data de catre doctorul Henry Heimlich in anul 1974. Aceasta este o procedura de prim ajutor ce se foloseste pentru a trata obstructiile cailor respiratorii superioare sau sufocarea cu obiecte straine. Dat fiind faptul ca reprezinta un real ajutor in aceste situatii, toata lumea ar trebui sa stie cum se aplica.
Este dovedit faptul ca prin intermediul acestei manevre au fost salvate peste 100.000 de vieti doar in America, printre care a presedintelui Ronald Reagan, a primarului New Yorkului, Edward Koch, si a actorilor Elizabeth Taylor, Goldie Hawn, Walter Matthau, Carrie Fisher si Jack Lemmon.
Manevra Heimlich ajuta la desfundarea cailor aeriene in cazul unui pacient care se sufoca prin aspirarea unui corp strain. Este absolut esential sa fie invatata alaturi de multe alte notiuni de prim ajutor, pentru ca poate salva mii de vieti.
Iata cateva reguli esentiale despre manevra Heimlich :
- Asigurati-va ca victima se sufoca prin aspirarea unui corp strain, deoarece daca obstructia nu e completa, aceasta nu va functiona eficient si poate produce leziuni
- Atunci cand pacientul nu mai poate vorbi, tusi si respira si pare ca se sufoca, aveti o aspiratie confirmata si veti observa ca incepe sa-si piarda constienta
- Plasati-va in spatele acestuia si imbratisati pacientul pozitionand pumnul mai puternic la nivel abdominal peste care suprapuneti cealalta mana.
– Aplicati compresia abdominala care trebuie sa fie brusca si adanca la nivelul abdomenului superior; ca si cum ati ridica pacientul.
– Executati 5 astfel de compresiuni abdominale.
– Repetati compresiile pana cand pacientul reuseste sa expulzeze obiectul aspirat sau isi pierde constienta.
– Daca victima devine inconstienta, pozitionati-o pe spate, pe un plan dur si incepeti resuscitarea.
– Efectuati aceeasi manevra dupa ce ati incalecat picioarele victimei.
– Aplicati compresii bruste si adanci in abdomenul superior, pozitionand mana puternica intre ombilic si stern si asezand cealalta mana peste aceasta.
– Solicitati ajutor medical specializat indiferent daca manevra are sau nu succes, pentru ca aceasta este doar o metoda de prim ajutor care impiedica pierderea vietii insa persoana in cauza poate avea nevoie si de ajutor medical.
Iata si cateva ponturi despre manevra Heimlich :
Daca observati ca pacientul poate tusi, incurajati-l sa continue sa tuseasca deoarece o tuse puternica disloca adesea corpul strain. Aveti grija ca persoana se poate sufoca si poate cadea inconstienta pe jos cu riscul de a se lovi. La gravide si obezi aplicati compresiile la nivelul toracelui.
Este bine de stiut ca exista si o metoda auto Heimlich care se executa astfel: impingeti-va in mod repetat cu abdomenul superior pe o suprafata orizontala dura, cum ar fi spatarul unui scaun pentru a ajuta la dislocarea corpului strain. Aceste notiuni de prim ajutor sunt extrem de folositoare iar toate meritele se datoreaza dosctorului Heimlich. Acesta a mai inventat o valva destinata pacientilor care au suferit o interventie chirurgicala la nivelul pieptului si care poate salva multe vieti.