Un contactor electric este un comutator controlat electric utilizat pentru comutarea unui circuit de alimentare, similar unui releu. Poate fi folosit in mod obisnuit in aplicatii precum demaroare de motoare si sisteme HVAC pentru a controla o sarcina mare de electricitate.
Contactoarele vin adesea cu protectie la suprasarcina conceputa pentru a proteja circuitul impotriva supraincarcarilor sau scurtcircuitelor. Un contactor consta de obicei din doua parti – o bobina si unul sau mai multe contacte – care sunt actionate de un electromagnet atunci cand este alimentat. Cand bobina este alimentata, determina inchiderea contactelor, permitand curentului sa circule prin circuit.
Cand sunt dezactivate, contactele incarcate cu arc se actioneaza si se deschid din nou, deconectand toate dispozitivele conectate de fiecare parte a acestuia pana cand este reactivat. Bobinele contactorului pot fi conectate in diferite circuite, in functie de dimensiunea si designul lor, ele pot fi, de asemenea, conectate in mai multe circuite simultan, astfel incat diferite sarcini pot fi controlate simultan.
Tipuri de contactori
Un contactor electric este un comutator actionat electronic utilizat pentru controlul puterii electrice la o sarcina. Poate fi utilizat in aplicatii monofazate sau trifazate si functioneaza fie prin comutator mecanic, fie prin releu electromagnetic. Scopul principal al acestor contactoare este de a controla motoarele electrice, iluminatul, elementele de incalzire si alte dispozitive cu consum mare de energie. Contactoarele sunt evaluate pentru curenti si tensiuni diferite, in functie de tipul si utilizarea lor.
Exista diferite tipuri de contactori disponibile, care variaza de la modele electromecanice de baza pana la modele mai complexe cu stare solida. Acestea includ: Contactoare AC care sunt proiectate pentru comutarea circuitelor de curent alternativ, Contactoare DC care sunt proiectate pentru comutarea circuitelor de curent continuu; Contactoare miniaturale care sunt versiuni compacte ale contactoarelor AC/DC; Contactoare inversoare care au doua seturi de contacte care le permit sa inverseze directia motorului electric.
Constructie si functionalitate
Un contactor electric este un comutator controlat electric utilizat pentru comutarea unui circuit de alimentare, similar cu un releu, cu exceptia celor cu valori de curent mai mari. Contactoarele electrice sunt utilizate pe scara larga atat in aplicatii rezidentiale, cat si industriale pentru controlul motoarelor, sistemelor de iluminat, incalzire si ventilatie, incalzitoare electrice, echipamente de sudura si multe alte tipuri de masini. De asemenea, sunt utilizate in mod obisnuit ca dispozitive de siguranta in industrie, unde pot fi utilizate pentru a opri rapid circuitele de inalta tensiune atunci cand este necesar.
Acesta este format din doua elemente: contactele pe partea de sarcina si bobina. Contactele de pe partea de sarcina sunt de obicei formate din mai multe seturi de placi metalice care se deschid sau se inchid la punerea sub tensiune a bobinei de pe partea de comanda. Cand este alimentat, curentul curge din sursa prin bobina pentru a crea un camp electromagnetic care provoaca miscare in componentele interne ale contactorului, care apoi se deschid sau se inchid in functie de faptul ca electricitatea este prezenta sau nu. Acest lucru ii permite sa comute o cantitate mare de curent fara a avea nevoie de o cantitate mare de spatiu fizic sau de a necesita interventie manuala.
Avantajele utilizarii contactoarelor
Contactorul este un dispozitiv electric utilizat pentru comutarea unui circuit de putere, similar cu un releu, cu exceptia celor cu valori de curent mai mari. De obicei, consta dintr-o bobina mare care creeaza un camp electromagnetic atunci cand este activata de un semnal de control. Acesta poate fi folosit pentru a comanda un set de contacte care pot apoi porni sau opri sursa de alimentare principala. Avantajul utilizarii contactoarelor este capacitatea acestora de a gestiona curenti mari, precum si fiabilitatea si durabilitatea lor din cauza lipsei de parti mobile in designul sau.
Contactorii ofera, de asemenea, mai multa flexibilitate in ceea ce priveste controlul electric in comparatie cu alte dispozitive. Ele pot fi conectate in paralel sau in serie in functie de cerintele aplicatiei, permitand sisteme de control mai sofisticate daca este necesar. In plus, ele vin in diferite dimensiuni, permitandu-le sa se potriveasca in spatii inguste care nu pot gazdui dispozitive mai mari.