Beneficiile muzicii clasice pentru sanatatea fizica si psihica

De-a lungul timpului, muzica a fost utilizata ca forma de divertisment, insa studiile arata ca poate imbunatati functia creierului si ne poate ajuta sa ne relaxam si sa dobandim o stare de liniste mai ales in situatiile stresante. Muzica clasica, in special, este recomandata pentru efectele sale relaxante, calmante si de imbunatatire a sanatatii creierului. In urma realizarii mai multor studii privind efectele ascultarii muzicii asupra psihicului uman, s-a constatat ca muzica clasica relaxeaza si vindeca corpul.

Linia melodica si structura muzicii clasice sunt cele care creeaza un efect calmant asupra ascultatorului. Mai exact, in timp ce ascultam muzica clasica, corpul nostru elibereaza dopamina, aceasta fiind o substanta chimica naturala care imbunatateste starea de spirit si contribuie la ameliorarea stresului.

Cand suntem fericiti, tindem sa lasam la o parte motivele de stres si de ingrijorare. Exista o varietate de activitati care elibereaza dopamina, iar ascultarea muzicii clasice este una dintre ele.
Pe langa imbunatatirea starii de spirit si a efectului de relaxare, ascultarea muzicii clasice mai ofera multe alte beneficii pe care le pot obtine persoanele de toate varstele. Iata, asadar, alte 5 motive pentru care este recomandat sa ascultam muzica clasica:

Poate scadea tensiunea arteriala

In urma unui studiu realizat de oamenii de stiinta de la Universitatea Oxford, s-a constatat ca participantii care au ascultat muzica clasica aveau niveluri semnificativ mai scazute ale tensiunii arteriale in comparatie cu participantii care nu au ascultat muzica. Mai precis, persoanele care au luat parte la acest studiu au ascultat muzica clasica a lui Mozart si Strauss timp de 25 de minute, iar tensiunea arteriala a scazut substantial in cazul lor.

Cercetatorii responsabili de acest studiu au sugerat ca muzica poate sa reduca tensiunea arteriala, mai ales daca nu are versuri, prezinta putine modificari de volum sau de ritm, anumite parti se repeta la intervale regulate si nu include armonii stridente.

Ajuta la exprimarea emotiilor

Tot in urma studiilor, s-a constatat ca muzica clasica incurajeaza raspunsurile atente si empatia in randul persoanelor de toate varstele si, de asemenea, oamenii care asculta muzica clasica sunt adesea mai dispusi sa impartaseasca informatii personale despre ei insisi in scris. Specialistii in psihologie au observat un efect similar in timpul sesiunilor de neuroterapie cand muzica clasica era utilizata in timp ce pacientii erau incurajati sa respire profund.

Unele persoane care intampina dificultati in a impartasi povestile lor emotionale sunt mai capabile sa se deschida si sa discute despre problemele lor, ceea ce inseamna ca muzica clasica contribuie la relaxare si ii sustine pe oameni sa discute despre problemele lor dureroase.

Un exercitiu zilnic pentru acasa, care contribuie semnificativ la vindecarea traumelor emotionale, presupune ascultarea muzicii clasice si scrierea intr-un jurnal personal. Puteti deveni un colectionar de discuri pickup pentru a va bucura de o experienta muzicala superioara, reusind totodata sa va debarasati de poverile emotionale care va saboteaza fericirea si sanatatea.

Amelioreaza durerea

Atunci cand ascultam muzica preferata, simtim mai putina durere, deoarece ne lasam purtati de melodie. Iata ca studiile au constatat ca oamenii care sufera dureri cronice simt mai putina durere dupa ce asculta muzica clasica in comparatie cu cei care nu asculta muzica. Cercetatorii sunt de parere ca muzica da putere acelor pacienti care se recupereaza in urma unor interventii chirurgicale si chiar incurajeaza cadrele medicale sa foloseasca muzica clasica ca instrument de reabilitare.

Reduce nivelul de stres

In prezent, persoanele de toate varstele se confrunta cu niveluri ridicate de stres, iar copiii si seniorii nu reprezinta exceptii. Este dificil sa mentinem nivelul de stres cat mai scazut, avand in vedere ritmul agitat de viata, responsabilitatile si factorii de stres la nivel global. Pentru a tine stresul la distanta, unele persoane practica yoga, altele isi dedica timp pasiunilor, iar pentru alte persoane, muzica clasica ofera cele mai bune rezultate.

Oamenii de stiinta spun ca muzica clasica ajuta la reducerea stresului prin scaderea nivelului de cortizol din organism. Mai mult decat atat, in cadrul unui studiu, femeile insarcinate au afirmat ca atunci cand asculta muzica clasica, reusesc sa scape de stres si de anxietate. Acest efect benefic al muzicii clasice de reducere a anxietatii s-a observat nu doar la viitoarele mamici, ci si la pacientii din spital inainte si dupa operatie.

Nu in ultimul rand, muzica clasica poate sa combata insomnia. Daca ascultam muzica clasica cu aproximativ 45 de minute inainte de a merge la somn, calitatea somnului nostru va fi mult imbunatatita. Mai multe studii au observat ca tempo-ul muzicii conteaza si ca ritmul ideal pentru a ne pregati pentru un somn de buna calitate este de aproximativ 60 de batai pe minut.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *