O cura de cruditati este oricand bine venita. Imi plac oamenii gospodari, care chiar daca muncesc ceva mai mult, isi asigura legumele si fructele pentru consum si stiu ca nu le-au stropit cu substante chimice daunatoare.Ma gandeam ca uneori cumparam din piete legume si fructe incredintati fiind ca scapam de substante toxice, dar acestea sunt pline de solutii menite sa le grabeasca atat cresterea, cat si coacerea.Ne refugiem in legume, fiindca stim din copilarie cat sunt de sanatoase, numai ca nu mai avem aceleasi legume,iar cele produse la scara industriala nu mai sunt deloc ceea ce stiam noi!
Eram copil, cand coaja de la lamaie era rasa si pusa in cozonaci. Le dadea o aroma inegalabila. Nu aruncam nici cojile de portocale si le spalam bine si mama le punea cu putina scortisoara si zahar in vinul pus le fiert. Eu primeam putin, fiindca eram copil, dar imi este dor si acum de gustul si de aromele acelea.Coaja rasa de lamaie se punea si in aluatul pentru gogosi si in mucenicii taranesti. Acum nu mai poti sa recurgi la aceste strategii, fiindca langa lamai poti citi inscriptia:”Interzis a se folosi coaja in scopuri alimentare!”
Acum cojile citricelor se arunca fiindca sunt stropite cu substante periculoase.Gospodarul caruia ii pasa de sanatatea familie sale si a sa, isi comanda din timp https://www.regalfermierul.ro/echipamente-sere-si-solarii/plasa-de-umbrire si se straduieste ca primavara devreme sa aiba la discretie:
-salata verde. In afara faptului ca bine pregatita este si buna la gust, salata este un izvor de sanatate. Ea este folosita cu succes si in curele de slabire si in cele de detoxifiere.
Nu discutam acum de salata din supermarketuri vesteda si fara niciun gust, despre care se spun multe, ci de izvorul de sanatate care creste sub atenta noastra supraveghere! Tu iti doresti salata sanatoasa, nu sa fie mare cat roata carului, de aceea nu nu ai stropit-o impotriva melcilor sau a diferitelor boli si nu ai ingrasat-o cu substante daunatoare organismului.
-ceapa verde, spanac, ridichi. Din spanac poti face mancaruri delicioase, iar ceapa verde cu ridichiile merg cu o branza buna si cu rosii.
Mai tarziu, in sera ta se pot coace rosii dulci si zemoase si castraveti racoritori, vinete care pot inlocui cu succes carnea, dar si ardeii suculenti.Sa ai la discretie fructe si legume garantate este o binecuvantare!Nu mai sta pe ganduri, fiindca sera nu se face de la sine si trebuie sa investesti in ea!
Mai intai masoara bine pamantul si pregateste-l cu grija! Este important sa fie in apropierea unei surse de apa, sa fie drept, iar daca suprafata este mare, sa se poata intra si cu un utilaj in sera respectiva.Apoi stai de vorba cu un specialist si fa lista cu toate produsele de care ai nevoie. Iti recomand sa soliciti consultanta unui operator de vanzari de la Regalfermierul.ro, fiindca ei au in stoc urmatoarele categorii de produse:
-seminte de legume.
Anumiti gospodari procedeaza pueril cand vine vorba de seminte de legume, apoi se supara cand acestea nu rasar in gradina. Iata ce fac! Iau cel mai frumos dovlecel si cele mai frumoase rosii si le scot cu grija semintele, cand acestea sunt coapte. In primavara pun aceste seminte neverificate in pamant. Multe dintre ele sunt seci, iar cele sanatoase sunt mancate de oportunisti, fiindca nu au fost tratate sa fie protejate pana la incoltire.
Pentru sere, pentru gradina, pentru rasaduri, comandati seminte de legume din centrele autorizate, sa nu munciti in zadar!
-sisteme si accesorii irigatii.
Nu va ganditi sa udati cu stropitoarea, cu o cana sau cu galeata, ca nu este recomandat! Ar fi si pacat din moment ce au aparut sisteme economice menite sa asigure cantitatea de apa necesara fiecarei plante!
-echipamente sere si solarii.
Aveti nevoie de folie de calitate, care sa nu se arda de soare si sa nu se gaureasca din cauza vantului sau a grindinei. Ar fi pacat de munca sa nu faceti sere sau solarii sigure!
Un rol important il au plasele de umbra, fara de care plantele s-ar ofili, cand razele soarelui cad perpendicular pe folie.
-ingrasaminte, pesticide, substraturi si turba.
Aici este alegerea ta, dar ai putea sa alegi ingrasamintele naturale, sa le eviti pe cele chimice, iar pesticidele sa le folosesti numai in cazuri de forta majora.Intr-un an am pus vinete in gradina si s-au copt. Locuiesc intr-o zona de deal si nu pot sa va descriu gustul lor dulce. Nu am mai mancat vinete atat de bune ca acelea, nu pentru ca erau ingrijite de mine, ci datorita pamantului roditor si climei.
La un moment dat s-au umplut de gandaci de Colorado, dar nu m-am grabit sa le stropesc, ci am adunat manual insectele dezgustatoare si frunzele pe care depusesera oua.
Puteti evita stropirile, atunci cand plantele pot fi salvate si manual, chiar daca ia mai mult timp si inseamna mai multa munca.Altfel, cu ce se deosebesc rosiile din gradina mea de cele din piete?