Va doriti silicoane? Cine nu isi doreste.Dupa aparitia pe micile ecrane a faimoasei Pamela Andreson, moda implanturilor a inceput sa fie, asa cum spun americanii, un “way of life”. In ziua de azi, vedem un numar mare de vedete,dar si femei obisnuite care opteaza pentru marirea sanilor prin intermediul siliconului. In Romania exista foarte multe clinici unde se fac astfel de interventii. Insa, pentru o siguranta mai mare, trebuie mereu sa va indreptati atentia catre o clinica de renume, cu un medic specializat si cu experienta.O astfel de clinica este cea a Dr. Calu.
Acesta este un renumit chirurg estetician, care ofera clientelor sale nu numai un aspect frumos, ci si o calitate a serviciilor excelenta. Dar unele zvonuri va lasa unele semne de intrebare in ceea ce priveste implanturile in sine? Va intrebati daca aceste implanturi sunt intr-adevar sigure? Nu cresc riscul de cancer, in special cel al sanului? Haideti sa aflam care este adevarul!
La fel ca vedetele de la Hollywood, vreti sa schimbati masura A cu C, dar ezitati pentru ca, sa fim sinceri, va este teama. Ati auzit o gramada de “vorbe” cum ca implanturile sunt nocive si deloc sigure si parca va vine sa va ganditi de cateva ori inainte de a merge mai departe. Inatia sa cunoastem putin istoria acestor implanturi.
Istoria implanturilor cu silicon
Implanturile de san realizate din plicuri de silicon si umplute cu gel siliconic sau cu solutie salina (apa sarata) au fost vandute pentru prima data in Statele Unite in anii 1960, dar vanzarile au fost relativ lente pana in anii ’80. Totusi, pana in 1990, aproape un milion de femei au fost supuse unei operatii de implant mamar, chiar daca nu au fost publicate studii legate de siguranta.
Desi majoritatea produselor medicale trebuie sa fie sigure si eficiente inainte de a putea fi vandute, acest lucru nu era valabil pentru dispozitivele medicale de tip implant vandute inainte de 1976. FDA nu a necesitat ca companiile care vand implanturi de san sa dovedeasca ca implanturile lor sunt sigure pana in 1991 – dupa ce au fost in uz timp de aproape trei decenii.
Pentru prima data, mass-media a inceput sa raporteze cazuri despre femeile cu probleme de implant. Atunci cand studiile au fost furnizate catre FDA, datele de siguranta s-au dovedit a fi inadecvate pentru a justifica aprobarea FDA.
Implanturile de san cu gel de silicon au fost aprobate pentru prima data in noiembrie 2006. Intre 1992 si 2006, implanturile de silicon au fost limitate la studiile clinice care au fost in principal efectuate pentru pacientele cu cancer si femeile cu implanturi rupte.
Desi implanturile de san cu gel siliconic realizate de doi producatori au fost aprobate in noiembrie 2006, exista totusi restrictii. De exemplu, acestea sunt aprobate doar pentru femeile cu varsta peste 22 de ani.
Implanturi mamare
Pentru a creste volumul sanului, chirurgii cosmetici folosesc implanturi mamare. Aceste proteze sunt cel mai adesea confectionate din silicon gel, deoarece ofera o mare diversitate de forme si ofera o textura foarte naturala. Timp de mai multi ani, gelul siliconic a fost acuzat ca a provocat diverse afectiuni: boli autoimune, inclusiv artrita reumatoida (artrita reumatoida). Mai multe studii au inlaturat in cele din urma orice suspiciune. Riscul de spargere a pungii cu gel de silicon a fost, de asemenea, considerat minim.
Nu mai exista risc de cancer de san!
Cateva studii au dat deja rezultate linistitoare, care atesta faptul ca femeile cu proteza mamara nu aveau un risc mai mare de cancer de san. Cercetatorii au observat chiar o scadere abia semnificativa a acestui risc. Nu a fost detectata nicio alta crestere a riscului de cancer la aceste femei supuse testelor, in afara de cancerele superficiale ale pielii (deci nu exista melanomuri) care ar putea fi legate de expuneri solare mai mari.
Deci, implanturile de san din silicon nu cresc riscul de cancer. De asemenea, nu interfereaza cu alaptarea, pentru a pune capat anumitor conceptii gresite. Retineti, insa, ca prezenta unei astfel de proteze are o influenta asupra mamografiilor, femeile operate, prin urmare, vor trebui sa clarifice radiologul aceasta particularitate pentru ca tehnica este adaptata.
O „proteza umpluta cu gel de silicon are o viata de viata care nu poate fi estimata tocmai a priori, deoarece depinde de posibilele aparitii de complicatii”, printre care:
Principala complicatie a acestor implanturi este „contractura capsulara”. Formarea unei capsule in jurul unui implant este o reactie normala a organismului care formeaza un fel de membrana, in jurul oricarui tesut strain. pentru a se izola si proteja. Dar, in unele cazuri, aceasta membrana se ingroasa pentru a forma o cochilie fibroasa: este contractura capsulara. In functie de gravitatea acesteia, constituirea acestei cochilii poate fi dureroasa si poate duce la complicatii estetice care necesita o noua interventie.
O alta complicatie, ruperea, este favorizata de un soc violent sau de varsta implantului. Gelul poate ramane apoi in plicul fibros care inconjoara implantul (atunci nu exista niciun simptom) sau sa treaca, ceea ce poate provoca o reactie a corpului impotriva acestui corp strain si, prin urmare, formarea de noduli (siliconieri) si uneori ganglioni inflamatori. In cazul unei rupturi simptomatice, implantul va fi extras si inlocuit chirurgical.
Formarea de pliuri poate aparea, de asemenea, cu proteze preumplute cu gel mai flexibil.Aceasta complicatie estetica poate duce la uzura prematura a implantului si, prin urmare, la ruperea acestuia.O femeie care are un implant se poate astepta sa aiba alte interventii in viata ei, astfel incat efectul benefic al implantului sa fie mentinut.Insa toate femeile operate ar trebui sa fie urmarite in prima saptamana dupa operatie, apoi la 3 luni si 1 an mai tarziu. In caz de complicatie, suspiciune de complicatie sau traumatism, va fi necesara o verificare la fiecare 5 ani.