Sauna uscata si umeda prezinta reale beneficii de relaxare si terapie dar poate avea si repercursiuni negative in anumite situatii. Inainte de a face sauna este mai bine sa te informezi corect, pentru a face o alegere potrivita.
Terapia prin sauna este o metoda terapeutica, care initial a fost folosita ca o simpla modalitate de a oferi caldura in perioadele friguroase. Saunele rudimentare erau doar niste gropi sapate in pamant, iar pietrele fierbinți erau special pozitionate in seminee pentru a genera caldura.
Apoi se turna apa deasupra pietrelor pentru a spori nivelul de caldura si umiditate. Rezultatele au fost atat de eficiente, incat cu timpul aceste gropi de incalzire s-au transformat in saune si au oferit utilizatorilor o serie de beneficii pentru sanatate. Sauna umeda si cea uscata este o camera captusita cu lemn ce are banci incorporate.
In cazul saunei umede, deasupra pietrelor se toarna apa, producandu-se astfel un plus de umiditate si caldura. Intocmai expunerea la caldura si umiditate declanseaza productia de transpiratie.
In ceea ce priveste sauna uscata, aerul uscat este prezent in tot spatiul pentru a genera un efect intens de incalzire asupra corpului. Exista si saune uscate cu infrarosu. In saunele traditionale si in cele cu infrarosu aerul cald si uscat patrunde prin piele si face corpul sa transpire. Diferenta dintre sauna uscata si cea umeda consta in metoda de incalzire dar exista si alte elemente distincte cum ar fi :
Umiditatea. Saunele uscate produc aer uscat iar saunele umede genereaza umiditate in aer. Chiar daca temperatura este aceeasi aerul se simte mult diferit intr-un mediu uscat decat intr-unul umed.
Rata de incalzire. Saunele umede se incalzesc mai rapid, decat cele uscate, datorita adaugarii de apa pe elementul de incalzire. Pe masura ce apa se evapora, umiditatea se raspandeste mult mai repede. In ceea ce privesc saunele uscate, dureaza mai mult timp ca pietrele sa se incalzeasca de la sine, pentru ca nu au adaos de umiditate sa accelereze viteza de incalzire.
Efectele caldurii. In aceasta privinta, saunele uscate ofera rezultate mai bune decat cele umede, avand in vedere ca se foloseste aer uscat, care patrunde mai rapid in piele. Combinatia dintre umiditate si transpiratie are mai degraba un efect de racire decat de incalzire.
Asemanarile dintre saunele uscate si cele umede sunt :
Stimuleaza transpiratia. Ambele saune incurajeaza producerea transpiratiei, generand temperaturi ridicate ce incalzesc pielea in profunzime.
Intinereste pielea. Transpiratia imbunatateste in mod evidsent aspectul pielii, deoarece prin intermediul porilor se elimina celulele moarte de pe suprafata pielii, ceea ce faciliteaza cresterea celulelor noi.
Ajuta la pierderea in greutate. Alaturi de un plan alimentar corect sauna ajuta accelerarea pierderii in greutate, deoarece prin supraincalzirea corpului se ard mai multe calorii si grasimi.
Creste rata metabolismului, stilmuland digestia si facilitand sustinerea greutatii optime.
Relaxare. Ambele tipuri de saune ajută la relaxarea organismului, avand in vedere ca o caldura intensa reduce inflamatiile, accelereaza efectele de detoxifiere si te face sa te simti mult mai relaxat.