Care sunt beneficiile prunelor uscate pentru sanatate?

Prunele uscate au numeroase beneficii pentru sanatate, dat fiind faptul ca sunt foarte bogate in nutrienti esentiali. Acestea contin o mare cantitate de antioxidanti ceea ce ajuta la reducerea inflamatiei, mentinerea sanatatii oaselor, reducerea constipatiei si protectia inimii.

Prunele sunt foarte hranitoare si contin o varietate de vitamine si minerale, fibre si antioxidanti care formeaza o bariera de protectie impotriva bolilor cronice. Acestea reprezinta un remediu eficient pentru mai multe afecțiuni, cum ar fi constipatia si osteoporoza. Asadar, pe langa faptul ca sunt bune la gust, sunt foarte bune si pentru sanatate.

Totusi, consumate in cantitati mari prunele uscate au si unele efecte secundare. Prunele uscate au un continut mare de zahar. Este indicat consumul a maximum o cana de prune uscate pe zi, pentru o dieta bogata in fibre care ajuta la digestie.

Iata de ce merita sa consumi prune uscate :

-sunt bogate in antioxidanti – reduc inflamatia si ajuta la protectia celualara.

-sunt bogate în polifenoli- mentin sanatatea oaselor si reduc riscul bolilor de inima si diabet. Gratie polifenolilor prunele au efecte antiinflamatorii puternice si pot preveni deteriorarea celulelor. Prunele contin de 2 ori mai multi antioxidanti polifenoli decat alte fructe cum ar fi piersicile. Acestea reduc riscul aparitiei diferitelor afectiuni osoase cum ar fi osteoporoza.

-consumul de prune uscate poate creste nivelul anumitor hormoni care sunt implicati in formarea oaselor.

-reduc constipatia- datorita cantitatii mari de fibre din prunele uscate.

-mentin sanatatea inimii – avand un rol protector. Prunele uscate pot reduce hipertensiunea arteriala si nivelul colesterolului, care sunt factori majori de risc pentru bolile de inima.

Cei care consuma prune uscate si suc de prune in mod frecvent au o tensiune arteriala scazuta. Aceste fructe ajuta si la scaderea colesterolului „rău” Acum ca ai aflat care sunt beneficiile pentru sanatate este indicat sa le introduci si tu in ritualul alimentar.Daca nu vrei sa cumperi prune uscate din magazin, poti usca destul de simplu fructele acasa. Pentru acest procedeu, trebuie sa folosesti doar prunele care sunt foarte bine coapte la soare. Foloseste numai prunele bine coapte si sanatoase pentru a face cele mai bune prune uscate.

Tine cont insa de faptul ca nu toate speciile de prune pot fi uscate. Pruna numai buna de uscat este cea care are o pulpa ferma. Soiul cel mai folosit este prunus domestica. Acesta are un continut ridicat de solide solubile, ceea ce impiedica fermentarea in timpul uscăarii. Prunele se pot usca intr-un deshidrator special pentr fructe sau se pune la cuptor, pentru o perioada de 3-4 ore la temperatura joasa.

Urmeaza intocmai instructiunile pentru a te bucura de gustul bun si apetisant al prunelor uscate dar si pentru a profita din plin de toate beneficiile oferite. Ai grija de sanatatea ta consumand cat mai multe fructe si legume pe zi pentru a oferi organismul aportul necesar de minerale si vitamine.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *