Ce atractii turistice exista in Iasi ?

Iasi este capitala Moldovei si face parte dintr-un judet foarte dezvoltat din nordul tarii. Acesta are o importanta culturala, istorica si religioasa, fiind unul dintre locurile demne de vizitat.

Daca vrei sa mergi in vacanta la Iasi, iata ce poti vedea : Palatul Culturii, Muzeul Unirii, Piata Unirii, Teatrul National Vasile Alecsandri, Muzeul Memorial Ion Creanga, Muzeul Memorial Mihail Sadoveanu, Palatul Sturdza de la Cozmesti, Palatul Cuza de la Ruginoasa, Biblioteca Gheorghe Asachi, Catedrala Mitropolitana, Gradina Botanica, Manastirea Trei Ierarhi.

Palatul Culturii din Iasi dateaza din anul 1925. Palatul a fost ridicat pe ruinele unei vechi curti domnesti si a fost reconstruit pe parcursul a doua decenii in stil neoclasic de printul Alexandru Moruzi. Este una dintre putine cladiri care ave alumina electrica, incalzire pneumatica si ventilatie termostata.

Muzeul Unirii din Iasi a fost proprietatea mai multor familii de moldoveni boieri, dar si resedinta lui Alexandru Ioan Cuza si apoi a regelui Ferdinand. Acesta a fost deschis publicului larg in 1959, cu ocazia centenarului Unirii Principatelor Române din 1859

Piata Unirii este principala piata a orasului in care s-a oficiat ceremonia de unire cu Tara Romaneasca in 1859. Este un loc deosebit de frumos care impresioneaza prin arhitectura cladirilor. Aici se gaseste si Hotelul Traian care dateaza din 1882, statuia din bronz a lui A.I.Cuza si o grădina superba.

Teatrul National Vasile Alecsandri se afla in spatele parcului și este unul dintre cele mai frumoase teatre de la noi din tara. Acesta a fost construit de arhitecti vienezi si se remarca printr-o o arhitectura impresionanta si prin obiecte de decor absolut minunate.

Muzeul Memorial Ion Creanga este primul muzeul memorial literal din Romania si face parte din cele 12 filiale literale din cadrul Muzeului Literaturii Române din Iasi. Acest loc a fost locuinta scriitorului Ion Creanga din 1872 in 1889. Astazi poti vedea aici multe obiecte și documente originale ce i-au aparținut marelui scriitor.

Muzeul Memorial Mihail Sadoveanu a fost construit de Mihail Kogalniceanu in 1842 iar in toate cele sapte incaperi sunt pastrate documente ce atesta istoricul casei dar si multe obiecte personale ale scriitorului.

Palatul Sturdza de la Cozmesti

Familia Sturdza a fost una dintre cele mai bogate familii de boieri din Moldova care avea palate impresionante. Acesta este unul dintrte ele si este un obiectiv turistic de care atrage prin arhitectura fascinanta.

Palatul Cuza de la Ruginoasa este palatul in care a locuit domnitorul Alexandru Ioan Cuza. Cladirea in stil neogotic are o forma patrata cu un etaj in fiecare dintre cele patru fatade ce are elemente identice.

Biblioteca Gheorghe Asachi se afla in interiorul Palatului Universitatii din Iasi si este o locatie in care predomina stilul eclectic si a fost construita in perioada interbelica prin unirea mai multor biblioteci si laboratoare din cadrul Palatulului Universitatii.

Catedrala Mitropolitana din Iasi este un lacas de cult ortodox care poarta hramul Sfintei Parascheva. Biserica dateaza de la inceputul secolului al XIX-lea. Locul este déjà celebru deoarece an de an vin aici sute si sute pelerini pentru a vedea moastele Sfintei Cuvioasei Parascheva.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *