Unii oameni sufera de anxietate atunci cand au contact vizual cu cineva Aceste persoane sunt cele care evita contactul vizual atunci cand stau de vorba cu cineva, de teama sa nu fie judecate sau intelese gresit Aceasta afectiune se numeste anxietatea de contact vizual.
Capacitatea de a mentine un bun contact vizual in timp ce vorbesti ajuta la intelegerea mesajului si reprezinta un plus in ceea ce priveste interactiunea sociala. Oamenii care ii privesc in ochi pe interlocutorii lor sunt deschisi la comunicare si au o fire prietenoasa. Persoanele timide si anxioase prezinta dificultati cu acest tip de comunicare.
Aceasta problema apare deseori din lipsa de incredere. Privitul in ochi confera un real disconfort celor care nu sunt foarte sociabili. Deseori, persoanele cu tulburare de anxietate sociala asociaza contactul vizual direct cu un decalnsator al anxietatii. Pentru acestia privitul in ochi e un motiv de speriat de aceea evita cat mai mult stimulii sociali emotionali.
Este dovedit faptul ca si persoanele cu autism sunt hipersensibile la contactul vizual. Acestia vor evita sa priveasca in ochi pe cineva deoarece proceseaza cu greu expresiile de pe fetele oamenilor.
Realizarea contactului vizual îin timpul conversatiei este o abilitate extrem de importanta. Aceasta abilitate ofera o multime de detalii despre personalitatea fiecaruia.
Iata care sunt beneficiile mentinerii contactului vizual :
- Vei retine mai usor chipul unei persoane
- Iti vei aminti mai usor ceea ce s-a discutat dupa ce conversatia s-a incheiat
- Esti mai credibil
- Esti perceput ca fiind inteligent si increzator in fortele proprii
- Esti mai capabil sa interpretezi indicii non-verbali
- Iti vei depasi frica de necunoscut
- Vei inlatura disconfortul
- Vei invata sa-ti imbunataesti abilitatile de a stabili contact vizual
Persoanele diagnosticati cu anxietate pot beneficia de tratament specializat, cum ar fi terapie cognitiv-comportamentala sau meditatie. In acest fel, vor reusi sa-si depaseasca frica si sa priveasca contactul vizual doar ca un aspect al interactiunii sociale.
Acestia isi pot dezvolta abilitatile sociale prin practica si perseverenta. Pentru inceput, trebuie sa priveasca in ochi oameni apropiati, pentru ca se vor simti mai in siguranta cu persoanele cunoscute. Apoi se va trece la colegi si apoi la persoanele care prezinta o oarecare autoritate. Daca acestia nu se simt confortabil in timpul conversatiei, ar trebuie sa-si faca obiceiul sa priveasca intr-un punct fix pentru a-si relaxa privirea.
De asemenea, este important sa se stabileasca un contact vizual la inainte de a incepe conversatia, pentru a avea un plsu de incredere. Utilizeaza regula 50/70, adica mentine contactul vizual 50% din timp cand vorbesti si 70% cand asculti. Atunci cand schimbi privirea dupa cateva secunde arunca o privire in lateral inainte de a relua contactul vizual direct. Privirea prea rapida iti poate dezvalui timiditatea.
Utilizeaza tehnica triunghiului, pentru a evita sa privesti in alta parte sau in jos, deoarece acest lucru arata lipsa de incredere. Uita-te intr-un punct fix de pe fata interlocutorului, omaginanduti un triunghi cu varful in jos care cuprinde ochii si gura.