Cum sa acorzi primul ajutor in caz de lesin ?

Lesinul da o stare de inconstienta rapida si de scurta durata, datorita faptului ca nivelul de zahar din sange este foarte scazut. Acesta poate fi cauzat si de o problema medicala mai grava si este foarte important sa se  actioneze imediat.Inconstienta este o stare anormala in care o persoana se afla in imposibilitatea de a raspunde la ceea ce o inconjoara.

In  momentul in care cineva a lesinat nu poate tusi, nu-si poate curata gatul si nu se poate misca. Persoanele inconstiente se afla in pericol de sufocare si are nevoie de ingrijiri medicale. Pana cand se deplaseaza la locul faptei un personal specializat este foarte important sa fie ajutat imediat.

Iata cateva masuri de autoingrijire:

 • Impiedica pe cat posibil ca persoana care lesina sa se loveasca de pamant
 • Aseaza persoana lesinata pe jos, cu fata in sus si cu picioarele putin ridicate cu 8-12 centimetri.
 • Aplica o compresa rece pe frunte
 • Deschide nasturii la haina si nu lasa ca hainele stramte sa ii ofere disconfort
 • Daca vomita tntoarce-o rapid pentru a-i elibera caile respiratorii si a o impiedica sa se inece cu voma.
 • Nu ii da apa sau medicamente unei persoane lesinate pentru ca nu poate sa inghita nimic
 • Nu scutura o persoana care a lesinat deoarece in acest fel nu o ajuti sa-si recapete constienta
 • Daca persoana lesinata s-a lovit acorda-i primul ajutor in caz de vanatai sau taieturi
 • Incearca sa-i opresti sangerarea prin presiune directa
 • Pentru a reduce riscurile de lesin, ridica persoana lesinata cat mai incet
 • Daca aceasta ramane inconstienta mai mult de un minut, suna la 112.
 • Verifica dacă respira iar daca nu respira, trebuie sa ii faci resuscitare cardio-respiratorie pana cand incepe sa respire.

Foarte multe persoane se confrunta cu stari de lesin de-a lungul vietii, datorita diferitelor motive. Aceasta stare de inconstienta este cauzata de o scadere brusca a tensiunii arteriale. Cauzele scaderi bruste sunt modificarile vaselor de sange si baiatile lente ale inimii. Atunci cand vasele de sange se ingusteaza persoana respectiva de confrunta cu o circulatie slaba, ceea ce afecteaza in mod negativ tensiunea arteriala.  Vasele de sange se contracta si atunci cand ne ridicam brusc in picioare pentru a contracara efectele gravitatiei.

Tensiunea arterială scazuta poate duce la diverse complicatii si se datoreaza caldurii extreme, stresului emotional si durerii. Lipsa sangelui in creier duce la pierderea constientei dar deseori cele mai multe lesinuri trec repede.

Un episod de lesin dureaza in medie doar cateva secunde, dar starea de rau este destul de severa, iar recuperarea dureaza cateva minute. Persoanele predispuse la lesin sunt cele care au un nivel scazut de zahar in sange, anemie, hemoragie interne, sufera de probleme cardiace si circulatorii, are insolatie sau este epuizata din cauza caldurii. De asemenea, lesinul poate fi cauzat si de tulburari de alimentatie, stres, o durere severa sau schimbarea brusca a pozitiei corpului.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *