Rosiile sunt unele dintre legumele cele mai consumate, in special in timpul sezonului cald. Acestea se folosesc pentru felurile principale de mancare dar si sosuri care asezoneaza diferite preparate. Daca vrei sa le pastrezi proaspete pentru cat mai mult timp, este important sa ti cont de cateva tehnici.
Avand in vedere ca rosiile provin dintr-un climat cald acestea trebuie pastrate la temperatura camerei. Rosiile complet coapte pot fi pastrate si la frigider, insa cele mai putin coapte nu. Acelasi lucru se aplica si pentru rosiile cherry. Daca sunt pastrate in frigider, activitatea enzimelor responsabile cu aroma rosiilor necoapte se opreste.
Rosiile proaspete si coapte isi revin imediat daca sunt scoase din frigider si sunt lasate apoi la temperatura camerei, inainte de a fi consumate. Daca sunt foarte coapte acestea nu mai trebuie lasate la caldura de aceea merita sa fie pastrate la rece. Cel mai indicat este sa le pui intr-un loc racoros, cum ar fi o pivnita. Acolo se pastreaza cel mai bine, fara a se strica si nu este intrerupta nici activitatea enzimelor producatoare de aroma.
Daca nu ai o pivnita, pune-le la frigider dar lasa-le putin afara inainte de a le manca, pentru a simti si mai bine aroma rosilor coapte. Rosiile verzui galbui sau mai putin coapte trebuie lasate la caldura pentru cateva zile dar depoziteaza-le departe de lumina soarelui. Pentru a ramane mai mult timp proaspete, pune-le cu partea de tulpina in jos. Acest lucru este extrem de util din doua puncte de vedere.
In primul rand, blochezi locului in care a fost tulpina rosiilor precum si intrarea aerului. Cu alte cuvinte, impiedici aparitia umezelii si a mucegaiului. Zona din jurul cicatricei tulpinii este mai delicata. Rosiile foarte necoapte trebuie puse cu tulpina in jos intr-o punga de hartie si trebuie lasate sa se coaca intr-un loc racoros sau la temperatura camerei. Nu le pune niciodata in frigider, pentru ca este mult prea rece.
Rosiile mari si suculente risca sa isi piarda din aroma daca sunt lasate in frigider. Acestea isi pierd nu doar din gust ci si din textura si culoare datorita stoparii activitatii enzimelor. In ceea ce priveste rosiile necoapte, acestea s-ar putea sa nu-si formeze niciodata pe deplin gustul si textura.
Prin urmare, depozitarea rosiilor se face in functie de maturarea acestora, temperatura camerei soiul de rosii si momentul in care vrei sa le folosesti. Toti acesti factori joaca un rol decisiv in ceea ce priveste pastrarea prospetimii.
Soiurile de rosii difera foarte mult. Unele sunt mai carnoase, altele mai samburoase, unele au coaja mai subtire, altele mai groasa. Prin urmare, exista un raport diferit intre pulps si coaja. Rosiile mai suculente se pastreaza mai bine in frigider decat cele mai carnoase. Daca vrei sa le consumi dupa mai mult timp, atunci pozitioneaza-le in mod corect, pentru a nu se irosi. In acest fel, te poti bucura din plin de prospetimea lor dar si de aroma intensa.