Prin ce se deosebesc marsupialele de celelalte animale ?

Animale marsupiale se remarca prin existenta unui marsupiu insa nu toate marsupialele au un adevarat marsupiu. Cuvantul „marsupial” care inseamna punga, adica o ”husa” special concepută pentru a oferi protectie puilor in timp ce mamele alapteaza. Unele marsupiale au doar o pliu, nu un spatiu suficient in care sa intre puii.

Un marsupial la nastere nu este complet dezvoltat. Acesta are membrele posterioare formate partial iar degetele de la picioare sunt inarmate cu gheare ascutite si curbate.Exista aproape 250 de specii de marsupiale dintre care vreo 200 de specii se regasesc in Australia, Noua Guinee si insulele din apropiere. In jur de 50 de specii traiesc in America, in special in zona centrala si de sud. Opossumul din Virginia se regaseste atat in America cat si in Canada.

Marsupiul este un organ caracteristic pentru marsupiale. Aceasta punga se afla in partea din fata, in zona posterioara a abdomenului. In marsupiu puii incep sa se dezvolte imediat dupa nastere, de aceea joaca un rol extrem de important.

Peretele extern al marsupiului este format dintr-o cuta permanenta a pielii iar in acest loc intra musculatura superficiala a corpului. Pe peretele abdominal al marsupiului se deschid mameloanele glandelor mamare. Marsupiul se deschide atat inainte cat si inapoi. Forma pungilor marsupiale si gradul de dezvoltare depinde de la specie la specie.

La unele marsupiale, aceasta punga nu este bine dezvoltata, exceptie facand perioada alaptarii. La altele este mereu slab dezvoltata iar la specia numita furnicarul australian lipseste complet.Categoria de animale marsupiale este destul de vasta. Din aceasta categorie fac parte atat speciile mai mari, cum sunt cangurii, wallabii, vombatii si koala dar si alte specii mai mici, cum este diavolul tasmanian.

Cel mai mare marsupial este cangurul rosu iar masculul are 2 metri inaltime si 3 metri de la bot pana la varful cozii si cantareste aproape 90 de kilograme. Cele mai mici marsupiale sunt planigale, adica soarecele marsupial cu coada lunga, care masoara abia 12 cm lungime.

Alte animale marsupiale sunt : cainii marsupiali, pisicile, veveritele sau soarecii marsupiali, sobolanii, cartitele, bursucii, furnicarii. Iata si cateva caracteristici de baza care te-ar putea uimi.Marsupialele sunt mult mai putin inteligente decat restul animalelor deoarece au creierul mult mai mic si altfel structurat, avand in vedere ca lipseste partea creierului care leaga cele două jumatati cerebrale.

Creierul la marsupiale este mic in raport cu dimensiunea corpului, de aceea se observa diferente notabile intre comportamentul lor si a altor animale. Acestea au o capacitate vocal limitata si doar unele specii emit sunete puternice in cazul in care sunt foarte fericite sau foarte suparate.

Ciclul de viata al marsupialelor se distinge prin anumite particularitati, ce se considerau mai degraba a fi primitive insa proveneau din adaptari la medii cu productivitate scazuta. Ciclul uterin al femelei marsupial nu prezinta nici un fel de secretie iar in peretele uterin nu se poate implanta embrionul. Perioada de dezvoltare intrauterina la marsupiale difera de la 12 zile la specia Macrotis lagotis si pana la 38 de zile pentru specia wallaby de mlastina.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *