Cum poate rasul sa indeparteze senzatia de oboseala?

Rasul este foarte bun in diferite circumstante, acesta are efecte miraculoase asupra starii psihice, e un antidot pentru durere si poate sa ne scape si de oboseala. Avand in vedere cat de simplu este sa ne simtim bine ar trebui sa radem tot timpul, insa pentru a putea rade trebuie sa avem in permanenta o stare de buna dispozitie.

Daca acest lucru ar fi posibil, am scapa de multe griji ca prin minune. Dar pentru ca nu totul se poate rezolva atat de usor, in special atunci cand vine vorba de sanatate trebuie sa acordam atentie anumitor aspecte care ne ajuta sa ne simtim bine.

Fie ca radem in hohote sau intr-un mod stapanit, cu lacrimi sau sughituri, rasul face bine atat la minte, cat si la suflet. Este dovedit faptul ca acesta este un antidot pentru durere, stres dar si oboseala. De-a lungul timpului s-au facut nenumarate studii si s-a demonstrat faptul ca o repriza de ras cu pofta mareste capacitatea pulmonara, intareste sistemul imunitar si previne aparitia bolilor cardio-vasculare.

Numeroase studii au evidentiat efectele pozitive ale rasului asupra corpului nostru. Atunci cand radem laringele, muschii respiratori, diafragma si muschii abdominali se contracta, in timp ce alti muschi se relaxeaza. Asadar, o repriza de ras in hohote ofera cel putin sase beneficii organismului uman. Acestea sunt:

 – Relaxarea musculara generala

Rasul provoaca I scadere tonusului muscular al membrelor. Poate ati observant deja ca dupa o criza puternica de ras veti simti nevoia sa va asezati.

– Oxigenarea creierului.

Rasul oxigeneaza creierul. Atunci cand radeti se împinge expirarea dincolo de limita respiratiei. Inspirarea devine profunda, pauza de respiratie este mai lunga decat in timpul relaxarii, iar expiratia devine sacadata.

 – Intareste sistemul imunitar.

Studiile au dovedit ca o portie zdravana de ras stimuleaza multiplicarea limfocitelor, care joaca rolul de aparatori imunitari ai organismului, eliminand celulele vinovate de instalarea infectiilor. 

– Reduce senzatia de durere, stresul si mahmureala.

Cercetatorii au descoperit ca după zece minute de ras intens, senzatia de durere se diminueaza in mod considerabil. In timpul rasului sunt transmisi in sange ho­monii numiti endorfina, cei care sunt responsabili cu starea de bine si  determina  o incetinire a inflamatiei care provoaca durerea. In acelasi timp, endorfina reduce nivelul cortizonului, hormon care are rolul de a gestiona stresul. In acest fel, creierul va produce dopamine, care ne ajuta sa ne deconectam si sa lasam stresul la o parte.

 – Mareste capacitatea pulmonara.

Prin miscarile organelor abdominale pe care le antreneaza, rasul mareste elasticitatea plamanilor, producand oxigenarea organismului. 

– Previne maladiile cardio-vasculare.

O portie de ras zilnica are efecte benefice si asupra sistemului vascular efecte, comparabile cu cele ale exercitiilor fizice. Prin ras se activeaza circulatia sanguina, ceea ce duce la scaderea risculului crizelor cardiace.

Avand in vedere beneficiile aduce de ras, acum cu siguranta o sa priviti acest aspect cu un real interes si incercati aceasta metoda pentru a va destresa, dar si pentru a va imbunatati starea de sanatate.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *