Ce este pozitivitatea toxica si cum poti sa o eviti ?

Desigur ca este foarte bine sa fii pozitiv in viata si sa vezi o iesire cat mica in orice situatie, pentru a-ti regasi taria de a merge mai departe. Oamenii negativisti ajung sa se teama de orice fleac si nu stiu cum sa trateze corect problemele aparute. Insa, daca esti mult prea optimist si consideri ca oricat de dificila este o situatie, atunci suferi de pozitivitate toxica.

Cat de frumos ar fi sa vedem mereu in roz lumea inconjuratoare, dar asta se poate intampla doar in vise deoarece pe pamant troneaza si binele si raul. Oamenii care au o abordare pozitiva a vietii au nenumarate beneficii  dar pozitivitatea toxica respinge emotiile dificile in favoarea unei fatade vesele, care sunt deseori fals pozitive.

Este important sa avem o perspectiva pozitiva asupra vietii pentru a ne bucura de o bunastare mentala. Din pacate, viata nu poate fi  întotdeauna pozitiva, iar uneori ne confruntam cu diverse emotii si experiente dureroase. Chiar si acest tip de emotii sunt importante si trebuie sa fie tratate corect. Pozitivitatea toxica nu arata doar faptul ca gandesti pozitiv ci si ca negi cu desavarsire emotilei umane negative.

Pozitivitatea toxica imbraca diferite forme. Spre exemplu, cand se intampla ceva rau in viata ta, oamenii au tendinta de a spune „sa privesti partea buna”, ceea ce arata o atitudine binevoitoare, insa in acelasi timp este si o modalitate de a ascunde ceea ce simti de fapt. Daca ai avut o pierdere importanta,  multi spun ca „totul se intampla cu un motiv”. Aceasta este o alta afirmatie care are intentia de a ajuta, dar care poate ascunde emotiilor date de acel eveniment neplacut din viata ta.

Cand trist sau suferi o dezamagire profunda, auzi de multe ori spunand ca  „fericirea este o alegere”. Acest lucru arata ca daca te confrunti cu emotii negative, vina ta ca nu ai „ales” sa fii fericit.

Prin aceste afirmatii oamenii incearca sa fie empatici dar totusi trebuie sa admitem faptul ca aceste raspunsuri pot fi dauna. E bine sa te poti detasa de tot ce e rau dar uneori trebuie sa faci fata si sentimentelor de tristete. Uneori, aceste comentarii te fac sa te simti vinovat.

Pozitivitatea toxică le refuza oamenilor sprijinul autentic de care au nevoie pentru a gestiona corect situatiile cu care se confrunta. Aceasta nu este o atitudine buna pentru oamenii care trec prin momente dificile. In loc sa-si impartaseasca emotiile autentice si sa se bucure de sprijin neconditionat, oamenii simt ca sentimentele lor sunt respinse si ignorate

Pozitivitatea toxica iti poate da un sentiment de rusine. Atunci cand cineva sufera, trebuie  sa constientizezi faptul ca emotiile lui sunt absolut normale. Sentimentul de pozitivitate extrema subliniaza faptul ca emotiile lor sunt inacceptabile. Aceste trairi nesanatoase te fac sa eviti emotia umana autentica, sa respingi trairile normale si sa iti pierzi capacitatea de a face fata unor sentimente provocatoare.

Daca ai „doar vibrații pozitive” acestea te afecteaza in mod negativ in perioadele de suferinta intensa.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *