Din nefericire, cazurile de obezitate sunt in continua crestere an de an. Cel mai trist este faptul ca milioane de oameni mor anual din cauza complicatiilor generate de obezitate. In urma studiilor facute se estimeaza ca in 2050, peste jumatate din populatia planetei va fi obeza.
Exista cateva comportamente alimentare foarte periculoase care faciliteaza acumularea de kilograme in plus, intr-un ritm alert ceea ce poate duce la obezitate. Aceasta provoaca aparitia anumitor boli cum ar fi : diabet zaharat de tip 2, hipertensiunea arteriala, tulburari de somn, anumite tipuri de cancer, refluxul gastro-esofagian, artrita sau chiar infertilitate. Obiceiurile alimentare proaste scad drastic nivelul de energie din corp si produc un dezechilibru profund.
Cele mai des intalnite comportamente alimentare sunt consumul de mancare fast food, bauturi acidulate si dulciuri, precum si mancatul noaptea, gustarile si consumul de alcool.
Consumul de fructe si legume si un mic dejun sanatos consumat zilnic pot ajuta la pierderea in greutate. Este foarte important sa ne clasam sub indicele caloric specific varstei. Prin mancarea nesanatoasa ingeram foarte multi conservanti, grasimi, coloranti, îindulcitori, arome artificiale ceea ce impiedica organismul sa obtina nutrientii esentiali. Acestia se regasesc in alimentele sanatoase si proaspete.
In acest context, un rol foarte important il are educația nutritionala inca din primii ani de viata. Copiii sunt predispusi sa ajunga supraponderali si sa dezvolte o serie de afectiuni precum : alergii, astm, eczeme, tulburari de somn sau chiar depresie.
Obiceiul de a consuma porții din ce in ce mai mari este foarte periculos. Mancati din farfurii mici si bucurati-va din plin de gust inghitind guri cat mai mici si mestecand cat mai mult.
Bauturile cu zahar adaugat nu ofera organismului nimic benefic, ci doar calorii in plus, care scad nivelul de energie si faciliteaza cresterea in greutate. Bauturile energizante contin peste 280 de calorii fiind si mai nesanatoase decat multe dintre sucurile acidulate.
De asemenea, consumul regulat de mic dejun este un obicei sanatos pentru ca cei care nu obisnuiesc sa manance dimineata prezinta un risc mare de obezitate. Micul dejun ofera un start metabolismului si ajuta organismul sa arda calorii pe parcursul zilei.
Micul dejun ar trebui sa contina alimente cu proteine si fibre, pentru ca acestea ne ofera senzatia de satietate pentru mult timp si ne impiedica sa mancam gustari nesanatoare pe tot parcursul zilei.
Fructele si legumele nu trebuie sa lipseasca din planul alimentar deoarece au o densitate energetica scazuta si un continut ridicat de apa si fibre. Specialistii recomanda 2 portii mici de fructe si 3 portii mici de legume zilnic.
Necesarul zilnic de calorii se stabileste in functie de varsta, sex si nivelul de activitate. 2000 de calorii reprezinta nevoile calorice ale unui adult sedentar, care realizeaza doar o activitate fizica usoara.
Gustarile cele mai periculoase sunt gustarile, mai bine zis rontaitul intre mese. De asemeena, consumul de alcool si mancatul noaptea reprezinta obiceiuri nocive care favorizeaza riscul de obezitate. Cu cat mancam mai tarziu noaptea, cu atat ne este mai foame dimineata devreme, astfel ca este indicat ca ultima masa a fie inainte de ora 20.