De-a lungul timpului s-au facut o multime de cercetari cu privire la acest subiect si s-a descoperit ca rata de nastere a gemenilor a crescut simtitor din 1980 si pana in prezemt. Conform statistilor, in perioada 1980 – 1985, s-au nascut noua gemeni la fiecare o mie de nasteri, iar intre 2010 si 2015 s-au nascut 12 gemeni la fiecare o mie de nasteri.
Astazi, rapoartele arata ca se nasc 1,6 milioane de gemeni anual iar unul din fiecare 42 de copii născuti in lume e un geaman.
Iata si explicatia : inseminarea artificiala si stimularea ovariana. In zile noastre, tot mai multe cupluri isi doresc copii dupa varsta de 30 – 35 de ani, iar in aceste conditii fertilitatea s-ar putea sa aiba de suferit. Prin urmare, un procent destul de mare de femei apeleaza la ajutorul medical pentru a ramane insarcinata.
Procedura de fertilizare in vitro presupune implantul a mai multor embrioni fertilizati, pentru a spori sansele unei sarcini. Statisticile arata ca in multe cazuri acesti embrioni devin fetusi viabili, ceea ce mareste considerabil aparitia unui numar tot mai mare de gemeni in lume.
Procedura de fertilizare in vitro se poate face cu propriile ovocite si sperma partenerului sau cu ovocite si spermatozoizi de la diferiti donatori. Potrivit studiilor, majoritatea gemenilor sunt dizigoti, adica din ovule diferite si nu prea seamana fizic intre ei. Acest lucru se datoreaza folosirii spermatozoizilor de la diferiti donatori. De asemenea, numărul gemenilor monozigoti (nascuti din acelasi ovul) va creste pe masura ce medicina va mai evolua.
De asemenea, cercetarile arata ca fratii identici (monozigoti) au mereu acelasi sex. In cazul sarcinilor cu bebelusi dizigoti, cel mai frecvent gemenii sunt fata si baiat. Mai sunt si cazuri particulare cu gemene dizigote, dar cuplurile de baieti dizigoti sunt mai rar intalnite.
Prin urmare, parintii care apeleaza la inseminare artificiala vor avea cel mai probabil baiat si fata sau gemene non-identice. Sunt si situatii in care istoricul familial al infratirii dizigote reprezinta un factor important. Specialistii considera ca si regimul alimentar poate juca un rol primordial in ceea ce privesc mamele africane, din Nigeria, unde se consuma cantitati mari de fitoestrogen.
Daca esti pe punctul de a face o fertilizare in vitro, trebuie sa tii cont de cateva aspecte principale:
Fertilizarea in vitro poate fi un proces foarte solicitant nu doar din punct de vedere fizic, dar si emotional, de aceea trebuie sa va pregatiti mintea si corpul in mod corespunzator.
Inainte de a face aceasta procedura medicala, se recomanda :
- Adoptarea unei diete sanatoase, bine echilibrate cu vitamine si minerale;
- Mentinerea unei greutati corporale sanatoase;
- Renuntarea la fumat, alcool sau droguri;
- Reducerea la cofeina sau diminuarea acesteia
- Evitarea stresului
- Evitarea calatoriilor care va supun riscului de imbolnavire cu diferite virusuri.
Apeleaza la aceste proceduri medicale daca iti doresti sa ai un copil si sa te bucuri din plin de viata.