Cimbrul este planta medicinala foarte aromata care ajuta la intarirea imunitatii. Aceasta este foarte bun pentru tratarea mai multor tipuri de afectiuni. Se foloseste ca un dezinfectant natural, reduce problemele respiratorii, previne indigestia si ajuta la scaderea tensiunii arteriale.
Ceaiul de cimbru nu trebuie consumat de femeile insarcinate deoarece poate provoca risc de avort iar in doze mari poate produce delir, greata, alergii sau probleme de inima. Cimbrul se foloseste des în bucatarie pentru a aromatiza diferite preparate iar frunzele uscate de cimbru sunt cu adevarat benefice pentru sanatate. Din frunze se face ceai, tinctura sau pulbere.
Cimbrul de gradina se foloseste ca si condiment in mancare.Cimbrisorul la fel ca si cimbrul, este folosit atat pentru condimentarea preparatelor culinare, cat si pentru a face diverse ceaiuri.
Ceai de cimbru – reteta
Fierbe o cana de apa iar cand incepe sa clocoteasca adauga o lingura de frunze de cimbru. Lasa sa fiarba inca 10 minute, apoi da-l deoparte si lasa-l acoperit pentru alte 10 minute. Strecoara si consuma-l cald indulcit cu miere sau aromatizeaza-l un pic cu zeama de lamaie.
Ceai de cimbru – pentru tratarea infectiilor
Pune la fiert 250 ml de apa iar dupa ce da in clocot adauga o lingura de frunze de cimbru uscate. Opreste focul dupa 10 minute iar dupa ce s-a racit se pune intr-o sticla cu pulverizator. Foloseste-l la nevoie pentru a curata si a dezinfecta zona cu infectii.
Tinctura de cimbru – mod de preparare
Tinctura se prepară din frunze de cimbru. Asadar pune intr-o sticla 15 linguri de cimbru uscat si 400 ml de alcool si agita bine. Lasa la macerat 12 zile, dupa care strecoara si pastreaza in sticlute mai mici. Este foarte buna pentru virozele respiratorii, bronsite, arsuri si rani pe piele. Se recomanda cate o lingurita timp de 12 zile.
Ceai de cimbru – beneficii
Ceaiul de cimbru reduce inflamatiile si este foarte eficient pentru indepartarea aftelor si are proprietati antiseptice, avand rolul unui dezinfectant. Calmeaza problemele respiratorii si este un real ajutor in caz de tuse si raceala, folosindu-se cu succes pentru tratarea diferitelor afectiuni respiratorii, cum este astmul.
De asemenea, previne senzatia de balonare si ofera o stare de bine. Ajuta la imbunatatirea sanatatii venelor si arterelor, dar si la reglarea tensiunii arteriale. Ceaiul de cimbru este bogat in vitamina A si C, astfel ca sustine sistemul de imunitate.
Stimuleaza circulatia sangelui, imbunatateste buna dispozitie si indeparteaza mirosurilor neplacute din gura. Este indicat pentru ameliorarea simptomelor sindromului premenstrual si prevenirea imbatranirii premature. Ceaiul de cimbru ofera o multime de beneficii pentru organism, dar are si cateva contraindicatii, astfel ca nu trebuie consumata in exces.
Pentru orice tratament cu cimbru este indicat sa soliciti sfatul unui specialist si sa respecti cu precizie dozele recomandate. Cimbrul poate sa provoace alergii la persoanele mai sensibile. O reactie alergica poate provoca dificultati de respiratie, eruptie cutanata, dureri acute in zona toracica dar si alte simptome mai grave.