Care animale au capacitatea de a se camufla cel mai bine ?

Sunt foarte multe specii de animale care se camufleaza, insa doar cateva se remarca prin capacitati de-a dreptul impresionante. Acestea cunosc foarte bine imprejurimile, stiind chiar si cele mai mici detalii astfle ca pot deveni una cu imprejumirile si sunt greu de depistat.

Cele mai impresionante animale care se camufleaza sunt : Cameleonul Nightjarul egiptean, Vulpea arctica, Wobbegongul ornat, Viperele Gaboon, Fluturi de frunze, Soparle Dragon, Mantisele rugatoare, Leopard, Calut de mare pitic.

In salbaticie animalele se lupta pentru supravietuire si doar cele mai inteligente reusesc sa ramana in viata. Una dintre cele mai uimitoare tehnici de supravietuire este camuflajul, acea capacitate a animalelor de a se ascunde chiar daca se afla la suprafata, astfel incat sa fie vazute de pradatori. Aceste animale au capacitatea de a imita plantele, solul sau chiar alte animale pentru a se ascunde sau uneori pentru a vana.

Prin camuflaj animalele se identifica cu mediul in care traiesc, atat ca forma cat si ca culoare. Alteori se identifica cu alte specii care dispun de mijloace de aparare prin comportament sau colorit. Camuflajul este o tehnica veche iar foarte multe specii de animale depind zilnic de el pentru a supravietui.

Gecko are capacitatea de a deveni una cu scoarta de copac iar jaguarul se identifica foarte usor cu frunzisul. Caracteristica lor de a se ascunde in mediul inconjurator face diferenta intre a fi prada sau pradator.

Cameleonul este unul dintre cele mai renumite animale pentru tehnica de camuflaj. Acesta are abilitatea de a-si schimba culoarea si se pot adapta imediat imprejurimilor. Atuul lor este cromatoforul, o celula pigmentata stratificata ce se afla sub pielea exterioara transparenta a cameleonilor. Contrar conceptiei, cameleonii nu isi schimba de fapt culorile pentru a se camufla ci mai degraba pentru a comunica.

Este descoperit faptul ca anumite nuante arata diferite stari de spirit. Cameleonii devin mai intunecatu la culoare cand le este frica si devin  mai luminosi cand sunt entuziasmati. Unele culori anunta ca animalul este pregatit de imperechere iar alte culori arata ca acesta isi regleaza temperatura corpului.

Nightjarul egiptean este o pasare nocturna care traieste peste tot in lume. Aceste pasari isi fac cuiburi pe pamant, astfel ca devin tinte usoare, de aceea sunt nevoite sa se ascunda prin camuflaj. Abilitatile de camuflaj ale acestei pasari se datoreaza intelectului si gandirii strategice. Fiecare pasare are un colorit diferit si isi alege locul unde vrea sa faca cuibul in functie de cat de bine se poate integra mediului respectiv. De acest factor depinde capacitatea lor de supravietuire dar si a urmasilor.

Vulpea arctica este greu de observat in imensitatea de zapada a zonelor polare. Capacitatea de camuflare ajuta vulpea sa dispara prin zapada alba, In acest fel, se ascunde de vulturi, ursi polari si lupi. Datorita blanii care tine de cald, vulpea arctica poate trai chiar si la temperaturi de -58 de grade. Cand se topeste zapada, vulpea renunta la blana alba si se imbraca cu una bruna, care o ajuta sa se integreze foarte bine cu pietre si plante.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *