Bazilica San Marco din Venetia

Bazilica San Marco din Venetia este o catedrala spectaculoasa din Italia, fiind totodata si cea mai mare din toata tara. In plus, aceasta catedrala este una dintre cele mai cunoscute structuri bizantine din intraga lume.

Biserica a fost construita in anul 829 si sfintita in 832. Aceasta structura bisericeasca a avut initial rolul de a adăposti ramasitele Sf. Marcu care au fost aduse din Alexandria. Atributul sau de leu inaripat a devenit ulterior simbolul oficial al Republicii Venetiene.

Constructia a fost realizata langa Palazzo Ducale si a servit rept capela a dogilor. Nu a devenit biserica catedrala in Venetia decat in 1807. Prima bazilica a fost arsa in 976 in timpul unei revolte populare impotriva dogului Pietro Candiano al IV-lea. Aceasta a fost restaurata de succesorul sau, doge Domenico Contarini.

Bazilica in starea actuala a fost finalizata in 1071. Designul bizantin si adaosurile de sculptura, mozaicuri si obiecte ceremoniale au contribuit la bogatia bisericii. Faimosii 4 cai de bronz de pe galeria fatadei de vest au fost adusi la Venetia in timpul celei de-a patra cruciade de la Constantinopol.

Interiorul bazilicii este decorat cu mozaicuri de aur si cu multe varietati de marmura. De asemenea, podeaua este realizata din marmura si sticla incrustata iar culorile acesteia stralucesc extrem de frumos. Ecranul care separa corul de naos are statui de marmura, adevarate capodopere ale sculpturii gotice venetiene de Jacobello si Pier Paolo dalle Masegne.

Sunt mai mult de 8.000 de metri patrati de mozaic in Bazilica San Marco, ceea ce inseamna suficient mozaic pentru a acoperi peste 1,5 terenuri de fotbal american, Aceste mozaicuri au fost realizate de-a lungul a opt secole, iar majoritatea au fost facute in aur si arata impresionant. Daca intri in biserica in diferite momente ale zilei poti vedea cum lumina face culorile si scenele sa arate total diferit.

Numarul de coloane contribuie la realizarea unei dimensiuni mari si nenumarate lucruri uimitoare care se afla in Bazilica Sf. Marcu. Sunt mai mult de 500 de coloane si capiteluri in bazilica, iar majoritatea sunt bizantine si dateaza inca din secolele VI și XI.

Pala dOro este un altar bizantin din aur impanzit cu sute de pietre pretioase. Acestea includ 1.300 de perle, 300 de smaralde, 300 de safire, 400 de granate, 100 de ametiste, plus rubine si topaze. Piesele aurii din bazilica sunt realizate din aur real: fiecare are o foita subtire de aur intre două straturi de sticla transparenta. Bazilica Sf. Marcu nu este cea mai veche din Ventția.

Aceasta a fost construita incepand cu secolul IX: dar istoria Venetiei incepe cu mult inainte de acel moment, in secolul V-VI. Asadar, in jurul orasului exista nenumarate biserici dinaintea acelui moment iar cea mai veche cladire sfanta a orasului ar putea fi biserica San Giacometto.

Prin urmare, frumusetea Venetiei este data de obiectivele turistice si in special de diversitatea bisericilor care se afla aici ce surprind in mod placut fiecare vizitator.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *