Balutul – o delicatesa culinara bizara

Balutul este o delicatesa filipineza foarte populara care se poate consuma atat de la tarabele stradale, cat si in restaurante de lux. Balutul este un ou de rata fertilizat si incubat ce este servit cu scopul ca embrionul sa fie consumat direct din coaja. Numele sau provine de la modul in care este preparat „balut” care înseamnă „infasurat” sau acoperit.

Balutul perfect este incubat timp de 17 pana la 18 zile, in timp ce embrionul sau este inca invelit cu o pojghita albicioasa si nu s-a dezvoltat pe deplin. Acesta este cunoscut sub denumirea de „invelit în alb”.

Consumul de oua de rata fertilizate a fost dezvoltat initial in China pentru a prelungi perioada de valabilitate a oualor inainte de descoperirea frigiderelor. A fost numit „maodan” care inseamna „cu pene” deoarece penele sunt inca vizibile cand este gatit. Balutul in alte tari asiatice cum ar fi in Vietnam este un preparat alimentar similar iar in Cambodgia este cunoscut ca phog tea khon.

Diferenta dintre aceste preparate cu oua de rata este durata procesului de incubatie. Vietnamezii prefera ca oul sa fie incubat timp de 19 pana la 21 de zile, pentru ca embrionul sa fie ferm cand este gatit. Astazi, este consumat in mod obisnuit in majoritatea tarilor din Asia de Est si de Sud-Est, inclusiv Laos si Thailanda.

În general, ratele se adapteaza in aproape toate tipurile de conditii de mediu și practici variate de hranire si au imunitate la bolile comune ale pasarilor. Această adaptabilitate a popularizat procesul de fabricare a oualor incubate, care acum este cunoscut sub numele de „balut”. Cresterea ratelor a fost considerata un mijloc de existenta semnificativ in multe tari asiatice. In Filipine, balutul este produsul principal al industriei.

Exista doua tipuri de balut care sunt produse si vandute. Mamatong este cel in care embrionul pluteste deasupra galbenusului si albului. Celalalt este invelit in alb, deoarece embrionul pare ca este acoperit cu o parte albicioasa atunci cand este vandut. Aceasta se obtine lasand ouale la incubat 18 zile.

Este considerat ca fiind tipul favorit si perfect de balut pentru filipinezi, deoarece embrionul nu si-a dezvoltat complet ciocul si nu are pene. In Filipine se considera ca cele doua tipuri de balut pot fi diferentiate prin punerea lor pe apa. Cand pluteste, este un mamatong si este un balut alb cand se scufunda.

Pentru incubatie, procesul trebuie sa inceapa inainte ca oul de rata sa atinga varsta de 5 zile. Ouale fertilizate sunt puse sub soare 2 – 7 ore pentru a le oferi caldura. Acest lucru se face pentru a elimina orice umiditate de pe oua inainte de a fi introduse in balutan sau in incubator.

Apoi, ouale sunt transferate in cosuri, in interiorul balutanului. Balutanul traditional este un adapost improvizat care este de obicei facut din bambus si palmier. Acesta trebuie sa fie intotdeauna pastrat la intuneric si trebuie sa fie umed in interiorul balutanului o incubatie adecvata.

Fiecare incubator este conceput pentru a tine zece cosuri de bambus care pot fi umplute cu 100 – 120 de oua fiecare. Aproximativ 6000 de oua de rata sunt incubate intr-o singura perioada.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *