Inca de mici, copiii invata diverse lucruri despre lumea inconjuratoare iar atunci cand informatiile sunt expuse prin joc si distractie, rezultatele sunt uimitoare. Este timpul sa te alaturi si tu in lumea magica a copilariei pentru a va distra de minune impreuna. Dupa varsta de trei ani, copiii au deja propria conceptie cu privire la lumea inconjuratoare.
Daca iau parte la o activitate individuala sau de grup acestia incep sa-si dezvolte propria personalitate. In acest context, rolul parintilor in dezvoltarea copilului este absolut esential. Acestia trebuie sa-i asigure nenumarate oportunitati pentru a avea ocazia de a invata cat mai multe lucruri folositoare. Iata o lista de activitati care ajuta la dezvoltarea armonioasa a micutilor :
1. Desenat si colorat
Cumpara-i copilului carti de colorat si creioane colorate, studiati culorile pe rand si dati frau liber imaginatiei. Invatati copilul cum poate sa reproduca desenele dintr-o carte, pentru a-si exersa indemanarea. Desenatul le dezvolta capacitatea creativa si va ajuta sa descoperiti daca cei mici au inclinatii artistice.
2. Invatarea limbii engleze prin joc
Sunt o multime de carti pentru copii in limba engleza care ii ajuta pe cei mici sa invete cu usurinta tainele acestei limbi straine. Acestea sunt prevazute cu desene, stampile cu caractere colorate, benzi decorative cu sclipici. Colectionati-le pe toate si ajutati copilul sa invete usor engleza.
3. Invatarea numerelor si a literelor
Un exercitiu usor pentru invatarea numerelor este desenarea pe o coala de carton a unor patrate mai mari in interiorul carora sa scrii numerele. In fiecare patratel, deseneaza mici cerculete pentru ca cel mic sa le poata numara. Poti schimba cerculetele cu diferite obiecte pe care copilul sa le poata recunoaste mai usor.
4. Cititul de poezii si povesti
Invata copilul sa isi formeze propria biblioteca de carti inca de mic, fie ca este vorba de carti de poezii sau de stiinţte ale naturii sau geografie. Obisnuieste-te sa-i citesti copilului cel putin o poezie sau o poveste in fiecare zi, pentru a-si forma si el cu timpul aceste deprinderi valoroase.
Dupa ce terminati de citit discutati impreuna despre ceea ce i-ai citit, pentru a vedea cum reuseste sa transpuna in realitate povestea din carte. Nu uitati sa vorbiti despre importanta rolurilor pe care le au personajele din carte, deoarece acestea se pot identifica cu rolul oamenilor in societate.
5. Practicarea sportului in aer liber
Se cunoaste deja faptul ca o minte sanatoasa se dezvolta intr-un corp sanatos. Este foarte importat sa-ti faci timp pentru a iesi cu copilul in parc cat de des poti si sa-l antrenezi in activitati de grup, alaturi de ceilalti copii. Este si mai bine daca puteti juca impreuna fotbal, volei, badminton sau alte sporturi in functie de preferintele celui mic. Copiii vor fi foarte incantati sa participe la o activitate sportiva impreuna cu parintii si vor intelege importanta sportului inca de mici, ceea ce va avea rezultate uimitoare si in viata de adult.