Unul dintre factorii de mare risc pentru ecosisteme, sanatatea oamenilor, si economie sunt schimbarile climatic. Statisticile arata ca in ultima perioada de timp numarul riscurilor care pot duce la producerea de calamitati naturale a crescut considerabil.
Cutremurele fac ravagii, distrug cladiri si duc la pierderea vietilor a multor oameni. Acestea reprezinta adevarate catastrofe si afecteaza negativ intreaga umanitate. Cauza producerii seismelor este in general miscarea placilor tectonice, care formeaza scoarta terestra, altfel spsus invelisul care sustine viata pe Pamant.
Placile tectonice sunt segmente cu aspect de calota sferica ce formeaza scoarta terestra. Miscarea acestora determina aparitia cutremurelor, a valurilor tsunami sau a eruptiilor vulcanice. Procesul de deplasare si de ciocnire a acestor placi este continuu si modeleaza in permanenta planeta. Placile tectonice au grosimi foarte variabile si sunt asezate intr-un material fluid si vascos numit magma.
Litosfera – partea solida a planetei, include scoarta terestra si partea superioara a mantalei. Aceasta se imparte in 7 placi tectonice majore care formeaza continentele si bazinele oceanelor si 7 placi secundare (ce sunt marginite de numeroase placi de dimensiuni mai mici. Tot pamantul este asezat pe aceste plăci, iar unele dintre ele sunt atat de mari incat acopera continente intregi.
Placile tectonice majore sunt: Placa Nord-Americana – America de Nord, Atlanticul de Nord Vest si Groenlanda, Placa Sud-Americana – America de Sud si Atlanticul de Sud Vest, Placa Antarctica – Antarctica si Oceanul Sudic, Placa Eurasiatica – Atlanticul de Nord Est, Europa si Asia (cu exceptia Indiei), Placa Africana – Africa, Atlanticul de Sud Est si vestul Oceanului Indian, Placa Indiano-Australiana – India, Australia, Noua Zeelanda si cea mai mare parte a Oceanului Indian Placa Pacificului. Cele 7 mezoplaci sunt: Placa arabica, Placa Caraibilor –, Placa Cocos, Placa Juan de Fuco, Placa Nazca, Placa Filipinelor, Placa Scotiei – cele mai multe dintre ele fiind situate in zona Pacificului.
Un seism dureaza cateva secunde sau cateva minute, iar procesul care destabilizeaza scoarta terestra genereaza cutremurele. Miscarea placilor tectonice este influentata de o serie de cataclisme naturale. Studiile arata ca in urma cu patru miliarde de ani, a inceput procesul de slabire si de crapare a litosferei datorita miscarii magmei de dedesubt. Pe masura ce sectiuni din manta au coborat spre centrul Pamantului au provocat deformari ale scoartei terestre care s-a slabit in timp.
Aparitia placilor tectonice a reprezentat un moment definitoriu pentru planeta noastra iar procesul de reparare a scoartei terestre este mai puternic decat cel de spargere a acesteia in placi tectonice. Pe masura ce mantaua a inceput sa se raceasca, de-a lungul a zeci de milioane de ani, au aparut crapaturi adanci in scoarta terestra, delimitând noi placi tectonice.
Unele dintre acestea s-au scufundat in mantaua incandescenta, iar altele au fost impinse in diverse directii de presiunea curentilor magmatici din mantaua Pamantului. Datorita faptului ca procesul de racire al planetei a devenit tot mai accentuat, placile tectonice desprinse au inceput sa interactioneze, iar ciocnirea lor a dus la aparitia unor noi forme de relief.