Tipuri de puturi

Exista mai multe tipuri de puturi de apa potabila pe care le vom prezenta in articolul de mai jos.
Fantanile sunt gauri in sol pe care fie le sapa cu lopata, fie cu un excavator profesionist, asa cum sunt puturile forate de Prodac. Acest tip de put este captusit cu o protectie impotriva pietrelor, pentru a se preintampina prabusirea peretilor; acest tip de fantana, daca are un diametru mai mare este mai putin adanca si nu este invelita continuu.

Exista si fantani conduse, care sunt create prin trecerea conductei prin pamant, acest tip de fantana fiind mai putin adanc; acest tip de put, desi este invelit, este usor sa se contamineze apa deoarece apa din aviferele de la suprafata este atrasa in reprectivele puturi.
Al treilea tip de fantana este cea gaurita cu ajutorul unei masinarii rotative cu percutie, masinarie care poate patrunde la mii de metri si presupune instalarea unei carcase de protectie, ceea ce prezinta un risc de contaminare mic atat datorita distributiei carcasei pe toata suprafata forarii cat si a adancimii mari.

In continuare vom prezenta componentele unui put.Prima ar fi carcasa putului care reprezinta un tub cu ajutorul caruia se elimina murdaria, ajutand la prevenirea patrunderii agentilor de poluare in apa subterana; aceasta este realizata din otel inoxidabil, plastic sau carbon iar decizia asupra materialului este luata in functie de geologia locului.

Capacul fantanii este asezat deasupra carcasei pentru a se impiedica patrunderea in put a gunoiului, insectelor si alte mici animale sa patrunda in put, capac care este din aluminiu si plastic.Exista si ecranele de sonda care sunt asezate la partea inferioara a carcasei pentru a se preveni accesul sedimentului in apa.

Pompa cu jet si cea submersibila sunt montate deasupra solului si ajuta la impingerea apei din put; acestea sunt conectate la o sursa de energie de la suprafata.Importane este ca atunci cand se contracteaza o firma pentru forarea unui put, aceasta sa aiba atat experienta cu proiecte asemanatoare, cat si aparatura performanta asa incat sa poata sa patrunda chiar si prin solul care are piatra.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *