O planeta noua, potential locuibila, descoperita la „doar” 40 de ani-lumina de Pamant: Gliese 12b

Intr-o descoperire recenta care a captivat comunitatea stiintifica, o echipa de cercetatori britanici a identificat o noua planeta potential locuibila, aflata relativ aproape de Pamant. Planeta, denumita Gliese 12b, se gaseste la doar 40 de ani-lumina de noi si are dimensiuni similare cu ale planetei Venus. Aceasta descoperire ar putea deschide noi perspective asupra intelegerii planetelor similare cu Pamantul si a posibilitatilor de viata in afara sistemului nostru solar.

Caracteristicile Gliese 12b

Planeta Gliese 12b are aproximativ aceeasi marime ca Venus, ceea ce o face un obiect de studiu ideal pentru cercetatorii interesati de planete similare cu Pamantul. Temperatura medie la suprafata sa este de aproximativ 42 de grade Celsius, ceea ce sugereaza ca ar putea sustine prezenta apei lichide. Aceasta este o conditie esentiala pentru locuibilitate, cel putin din perspectiva vietii asa cum o cunoastem noi.

„Desi ar fi inconfortabil pentru oameni, definitia locuibilitatii se refera la capacitatea unei planete de a mentine apa lichida la suprafata, si in acest caz, pare posibil,” a explicat Larissa Palethorpe de la Universitatea din Edinburgh.

Metoda de descoperire

Echipa internationala de cercetatori, condusa de Palethorpe, a folosit satelitul Transiting Exoplanet Survey Satellite (TESS) al NASA pentru a observa si studia Gliese 12b. In mai putin de un an, cercetatorii au reusit sa determine dimensiunea, temperatura si orbita planetei.

„Planetele mai mici sunt foarte greu de detectat,” a spus Palethorpe. „Sa gasim una atat de aproape de noi este foarte interesant, deoarece ne permite sa facem analize detaliate ale atmosferei acesteia si sa intelegem mai bine conditiile de pe aceste planete.”

Proximitatea fata de Pamant si provocarile calatoriei

Desi Gliese 12b este considerata „aproape” de Pamant in termeni astronomici, se afla la 40 de ani-lumina distanta. Aceasta inseamna ca, la viteza actuala a celor mai rapide nave spatiale, ar fi necesari aproximativ 300.000 de ani pentru a ajunge acolo. Cu toate acestea, descoperirea ei reprezinta un pas important in cautarea planetelor locuibile din afara sistemului nostru solar.

Analiza atmosferei planetei

Urmatoarea etapa in studierea Gliese 12b implica analiza atmosferei sale. Echipa de cercetatori va folosi observatiile TESS pentru a investiga compozitia atmosferica si pentru a determina daca aceasta are caracteristici similare cu atmosfera Pamantului.

„Este posibil ca Gliese 12b sa fie o planeta fara atmosfera, ceea ce ar diminua semnificativ sansele de locuibilitate,” a declarat Palethorpe. „Cu toate acestea, daca gasim semne de atmosfera, vom putea invata multe despre conditiile necesare pentru ca o planeta sa fie locuibila.”

Descoperirea planetei Gliese 12b este un pas important in explorarea spatiului si in intelegerea planetelor similare cu Pamantul. Desi distanta uriasa face imposibila, in prezent, calatoria umana catre aceasta planeta, analiza sa detaliata poate oferi informatii valoroase despre conditiile necesare pentru sustinerea vietii. Pe masura ce tehnologia avanseaza, astfel de descoperiri ne apropie tot mai mult de intelegerea universului si de posibilitatea de a gasi viata in afara planetei noastre.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *