La scoala in Italia!

Italia este una dintre tarile care au cele mai renumite universitati din lume. Spre deosebire de alte tari, aici invatamantul este obligatoriu de la 6 la 16 ani pentru o perioada de 10 ani iar elevii pot alege ce tip de invatamant liceal doresc.Pentru cei care isi duc copiii mai devreme la gradinita, pot incepe de la varsta de 3 ani si pana la 5 pentu ca la 6 ani incep scoala primara care dureaza cinci ani, nu patru ca si in Romania. Programa scolara este aceeasi pentru toti elevii fie ca acestia invata intr-o scoala pubica sau privata, acestia studiind aceleasi materii precum: italiana, engleza, matematica, stiinte ale naturii, istorie, geografie, stiinte sociale, educate fizica si arta.

Nivelul superior de educatie durează opt ani si include scoala gimnaziala intre 11 si 13 ai si liceul intre 14 si 19 ani. La final, acestia sustin un examen care le da sau nu accesul la universitate. In Italia, sistemul educational are trei tipuri de invatamant liceal: teoretic, tehnic si profesional. Aici materiile sunt similare, doar ca difera putin in functie de specializarea aleasa, spre exemplu cei de la teoretic fac greaca antica iar cei de la tehnic studiaza economia.

Liceul teoretic ofera elevilor pregatire teoretica, unde puteti alege intre profilul uman, real sau artistic.  Pe de alta parte, institutul tehnic ofera atat pregatire teoretica, cat si specializare in alte domenii cum ar fi: economic, administrativ, legislativ, tehnologic sau turism. Aici se fae si practica, aproximativ sase luni la privat, sau in universitati si diferite asociatii.

Scoala profesionala pune accent pe pregatire practica in anumite domenii ca si: ingineria, agricultura, gastronomia sau asistenta tehnica. De fapt, este forma de invatamant cea mai accesibila care le ofera elevilor sansa de a se integra in campul muncii imediat dupa terminareaa studiilor de doar trei ani. Insa aveti grija ce alegeti, pentru ca odata ce alegeti scoala profesionala nu mai puteti sustine examenul necesar pentru accesul la facultate.

Iar daca vreti sa urmati o facultate de prestigiu, Italia este unul dintre locurile unde puteti face acest lucru cu usurinta. Italia detine o retea internationala imensa ce cuprind atat universitati publice cat si private. Cei mai multi aleg sa studieze insa la stat, deoarece acestea sunt coordonate de minister. Tot aici se gasesc si unele dintre cele mai vechi facultati din lume cum ar fi: Universitatea Bologna (din anul 1088) sau Universitatea Padua (din anul 1222).

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *