Europa se afla intr-un „moment critic” si trebuie sa investeasca de doua ori mai mult decat a facut-o in perioada reconstructiei de dupa cel de-al Doilea Razboi Mondial, a avertizat Mario Draghi, fostul presedinte al Bancii Centrale Europene (BCE), intr-un raport de referinta, potrivit Politico. Raportul sau sugereaza ca Europa trebuie sa adauge 800 de miliarde de euro in fiecare an pentru a iesi dintr-o perioada de productivitate scazuta si crestere economica anemica, care o plaseaza in urma Statelor Unite si Chinei pe scena internationala.
Investitii masive pentru a raspunde unei provocari existentiale
In raportul sau de 400 de pagini, Draghi subliniaza ca Europa se confrunta cu o „provocare existentiala” si trebuie sa faca schimbari radicale in structura sa economica si politica pentru a putea concura la nivel global. El recomanda o crestere fara precedent a investitiilor publice si private, similare celor din anii ’60 si ’70, si avertizeaza ca, fara aceste investitii masive, Europa va fi obligata sa faca alegeri dure intre bunastare, mediu si libertate.
Draghi argumenteaza ca, daca Europa nu isi va creste productivitatea, nu va putea deveni simultan un lider in noile tehnologii, un far al responsabilitatii climatice si un jucator independent pe scena internationala. Fostul sef al BCE subliniaza ca, fara actiuni rapide, nu va fi posibil sa se finanteze modelul social european si ca va fi nevoie de o reducere a ambitiilor Uniunii Europene pe mai multe planuri.
Necesitatea unor reforme structurale si a unor investitii fara precedent
Printre recomandarile cheie ale raportului lui Draghi se numara modificarea regulilor de concurenta pentru a facilita fuziunile companiilor din domeniul tehnologic si al apararii. De asemenea, Draghi sugereaza o reglementare mai usoara pentru telecomunicatii si incurajeaza definirea pietei la nivelul intregii Uniuni Europene pentru a stimula cresterea. In opinia sa, evaluarile fuziunilor ar trebui sa ia in considerare si „partea de inovatie a unei fuziuni”, precum si securitatea economica.
Draghi mai propune emiterea de noi datorii comune ale Uniunii Europene pentru a finanta nevoile sale industriale si de aparare, o idee care se confrunta cu opozitia mai multor guverne. In ciuda sensibilitatii acestui subiect, Draghi a argumentat ca o astfel de masura este esentiala pentru asigurarea unei stabilitati economice pe termen lung.
Reforme in bugetul UE si in politica industriala
Raportul semnaleaza si necesitatea reformarii bugetului UE, care se ridica la 1,2 trilioane de euro. Draghi sugereaza directionarea fondurilor de la regiunile mai sarace ale Europei catre politici industriale, de digitalizare si inovare. Aceasta propunere se aliniaza cu planurile pe care Comisia Europeana deja le promoveaza si este privita favorabil la Berlin.
Un alt aspect important al raportului este necesitatea unei strategii coordonate pentru a acoperi intregul lant valoric, de la materii prime la produse finale, in special in contextul tranzitiei energetice si digitale. Draghi argumenteaza ca Europa trebuie sa emuleze strategia de integrare verticala a Chinei, de la extractia resurselor pana la transportul acestora, pentru a asigura aprovizionarea cu cupru, litiu si alte materiale necesare.
Inovatie in tehnologie si farmaceutica
Raportul subliniaza si importanta investitiilor in domeniul inteligentei artificiale si al tehnologiilor verzi. Draghi considera ca Europa poate recastiga teren in fata Statelor Unite si a Chinei prin crearea de hub-uri de inovare de talie mondiala, axate pe terapii avansate, inginerie genetica si celule stem. El sugereaza ca aceste hub-uri ar trebui sa fie bine finantate si concentrate pe cercetare si dezvoltare de ultima generatie.
In ceea ce priveste sectorul farmaceutic, Draghi avertizeaza ca Europa este in pericol sa piarda teren in fata Statelor Unite din cauza investitiilor insuficiente si a reglementarilor ineficiente. El mentioneaza ca sectorul privat american investeste aproximativ 0,45% din PIB in cercetarea farmaceutica, comparativ cu doar 0,11% in UE. Draghi recomanda ca Europa sa se inspire din modele de succes precum cele din California, axandu-se pe dezvoltarea unor centre de excelenta in cercetare si inovare.
Criza energetica si solutii pentru viitor
La baza problemelor economice ale Europei se afla, potrivit raportului, costurile ridicate ale energiei pentru industrie. Draghi subliniaza ca intreprinderile europene platesc cu 158% mai mult pentru electricitate decat cele din SUA si cu 345% mai mult pentru gazele naturale. Pentru a aborda aceste provocari, el recomanda o strategie coordonata care sa includa investitii in surse de energie regenerabila si o politica comuna de achizitie de energie la nivelul UE.
O viziune pentru viitorul Europei
Raportul lui Mario Draghi prezinta o viziune ambitioasa pentru viitorul Europei, una care necesita investitii masive si reforme structurale semnificative. Draghi avertizeaza ca, fara o actiune decisiva, Europa va continua sa piarda teren in fata competitorilor sai globali si va fi fortata sa faca compromisuri dureroase. Cu toate acestea, raportul ofera si o cale clara de urmat, bazata pe investitii, inovare si colaborare la nivel european, pentru a asigura un viitor prosper si sustenabil.