Daca vrei un desert racoritor si nutritiv, cu un gust foarte bun, inghetata de catina reprezinta cea mai buna alegere. Aceasta este usor de facut si este foarte sanatoasa. Fructele de catina au un gust usor acrisor, si incep sa se coaca incepand din august si pana la sfarsitul lunii octombrie. Toamna tarziu au gustul cel mai bun. Nu uita ca fructele de catina isi pastreaza proprietatile si cand sunt inghetate.
Iata cateva retete de inghetata cu catina :
Ingrediente: 750 g de catina, 300 g zahar, sucul de la o portocala mare, 300 ml de smantana, vanilie.
Mod de preparare: Pentru inceput amesteca catina cu zaharul si cu sucul de portocale si fierbe-le la un loc, amestecand. Piseaza catin ape masura ce se inmoaie de la fiert. Dupa ce clocoteste, lasa la foc mic pentru 5 minute si apoi da deoparte sa se raceasca. Pune totul in blender pentru a face un piure si indeparteaza semintele.
Amesteca crema obtinuta cu smanatana si vanilie. Pune amestecul in congelator si inghetata este gata. Peste cateva ore poti savura acest desert delicios.
Inghetata de catina si fructe de padure fara fierbere
Pentru a pastra cat mai multe vitamine si minerale este indicat sa faci o inghetata care nu necesita sa fierbi fructele.
Ingrediente: 500 grame catina, 300 grame de fructe de padure, 200 grame de smantana sau cremă de cocos, 250 ml lapte de cocos, 300 grame miere, zeama de la 1/2 lamaie.
Mod de preparare: Se pun in robot fructele de catina si celelalte fructe folosite pana cand se obtine un amestec omogen. Pentru eliminarea samburilor se foloseste strecuratoarea. Crema de cocos se amesteca cu zeama de lamaie si apoi se mixeaza la robot pana cand se obtine o crema fina. Se combina apoi sucul de catina si fructe de padure, laptele de cocos, mierea si pasta de cocos sau smantana, amestecand pana cand se topeste mierea. Se toarna apoi compozitia in pahare si se pune la congelat.
Iata care sunt beneficiile fructelor de catina :
Fructele de catina sunt bogate in vitamina C, A, complexul de vitamine B (B1, B2, B6 și B9), dar si vitaminele E, K, P și F. Catina contine si foarte multe minerale cum sunt: calciu, magneziu, fosfor, potasiu, fier, precum si acizi grasi polinesaturati si carotenoide, beta caroten. Catina are un rol important in sustinerea sistemului imunitar si imbunatateste digestia.
Fructele de catina se consuma atat proaspete cat si uscate in diverse ceaiuri, sub forma de sirop sau ulei prin presare la rece. Catina are foarte multe proprietati pentru sanatate fiind un puternic antioxidant ce are efect vitaminizant, antiinflamator, depurativ, cicatrizant si citoprotector.