Cateva trucuri pentru a face muraturi gustoase

In primul rand trebuie sa folosesti doar legume bine coapte si parfumate pentru muraturi, daca vrei sa se pastreze foarte bine peste iarna. Tine cont de cateva sfaturi extrem de utile pentru a-ti asigura reusita.Muraturile sunt foarte bune iarna si nu numai pentru ca acestea cu succes diferite preparate.

In plus, muraturile au importante beneficii pentru sanatate. Acest lucru se explica prin faptul ca atunci cand legumele si fructele fermenteaza, bacteriile sanatoase descompun zaharurile naturale. Aceste bacterii ajuta la pastrarea muraturilor.

Muraturile se conserva in apa cu sare si se lasa la fermentat mai multe zile. Acestea se pot pune inca de la aparitia legumelor in gradini. Muraturile de iarna se pun incepand cu luna septembrie si pana la finalul lui octombrie.Unele se pun cu sare, altele cu otet, astfel ca procesul de murare se face, fie prin prezenta acidului acetic ( otetul), fie prin acidul lactic, ( fermentare cu sare).

Fermentatia in otet este mai rapida, fata de cea in saramura. Muraturile in saramura au reale beneficii pentru sanatate datorita continutului mare de probiotice. Aceasta procedura se potriveste pentru a conserva aproape toate legumele, cum ar fi: varza, gogonelele, gogosari în oțet, ardeii, morcovii, telina, conopida, ardeii iuti, castravetii.

Cand muraturile nu sunt fermentate, otetul le confera aroma de acru. Otetul se produce tot printr-un proces de fermentatie. Pentru a pune muraturile cu o mare usurinta, ai nevoie de o palnie speciala pentru conserve, cu care poti umple mai usor borcanele.

Atunci cand pui muraturi trebuie sa tii cont de cateva aspecte de baza. Legumele nu trebuie sa fie inghesuite, pentru ca au nevoie de loc sa respire. Pentru un plus de gust este indicat sa folosesti un mix de condimente: usturoiul, hreanul, boabele de mustar, foile de dafin, mararul, frunzele de telina.

Toate acestea joaca si un rol antibacterian. Castravetii amarui isi amelioreaza gustul daca sunt lasati cateva minute in lapte putin sarat. Pentru a impiedica mucegaiul sa se formeze este indicat sa pui in borcan un saculet din panza rara umplut cu boabe de muștar, pentru a acoperi toata suprafata borcanului.

Toate muraturile cum sunt : varza murata, castravetii, gogonelele, conopida sau alte legume  pot sa faca floare daca nu respecti intru totul indicatiile de baza. In primul rand, totul trebuie sa fie perfect curat si sterilizat. Spala bine mainile pentru a nu avea bacterii care pot facilita aparitia mucegaiului. Sterilizeaza toate recipientele folosite, folosind apa cu bicarbonat de sodiu.

Spala toate legumele cu apa rece si nu folosi sare fina de masa. Apa folosita la saramura ar fi bine sa fie fiarta in prealabil, pentru a indeparta toate posibilele impurtitati. Foloseste doar sare de muraturi speciala, pentru ca sarea de masa contine un aditiv care strica saramura.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *