Daca esti preocupat de modul in care poti pastra mai bine fructele si legumele proaspete trebuie sa respecti cu precizie cateva reguli de baza. De regula acestea se consuma imediat insa daca vrei sa te bucuri de calitatile lor nutritive, pentru mai mult timp trebuie sa le pastrezi in mod corespunzator.
Legume care rezista mai mult timp fara sa se strice sunt conopida, morcovii, vinetele, varza si altele. Conopida ambalata in punga de plastic poate fi tinuta la frigider cateva fara sa se deterioreze. Morcovi mari si grosi pot fi pastrati in frigider, iar prospețimea lor poate dura chiar si doua saptamani.
Vinete mici rezista mai bine decat vinete mari si se pastreaza ferme si delicioase. Varza ramane proaspata daca este pastrata pana in 5 zile la frigider. Broccoli poate rezista pana la o saptamana la frigider iar cartofii pot fi pastrati pentru o lunga perioada de timp.
Ceapa se pastreaza foarte bine intr-un loc racoros, lipsit de lumina si caldura. Dovleacul poate sta proaspat in bucatarie chiar si o luna. Rosiile isi pastreaza prospetimea mult timp, cele mici se pastreaza mai bine decat cele mari. Daca sunt coapte, pot sta in frigider si o saptamana. Dacă nu sunt bine coapte, trebuie pastrate in bucatarie.
Spanacul verde trebuie pastrat intr-o cutie la frigider si se mentine proaspat pentru o perioada lunga de timp.
In ceea ce priveste categoria fructelor care se pastreaza cel mai bine acestea sunt : Grapefruit; Portocale; Lamai; Mere; Mango; Pere; Rodie; Banane; Caise. Toate fructele pot fi păstrate la frigider pastrandu-si prospetimea pentru o perioada de doua saptamani.
Iata cateva trucuri care te ajuta sa pastrezi prospete pentru mult timp legumele si fructele. Pentru a te bucura de salata proaspata mai multe zile, pune un servetel de hartie in punga in care pastrezi salata. Acesta absoarbe condensul care se formeaza odata cu racirea verdeturilor iar frunzele vor ramane intacte.
Pentru a avea banane proaspete mai mult timp pastreaza-le in ciorchine, iar cotorul acoperă-l cu o punga de plastic. Cartofii isi pastreaza prospetimea daca sunt pastrati intr-o punga de hartie si se pun deasupra cateva mere. Acestea elibereaza etilen, un gaz benefic pentru prospetimea cartofilor, care impiedica cartofii sa incolteasca.
Ciupercile vor rezista mai mult timp proaspete daca sunt depozitate intr-o punga de hartie, pentru ca aceasta absoarbe umiditatea. Verdeata se pastreaza proaspata intr-un pahar cu apa, aproape de fereastra. Ciresele se pastreaza mai bine intr-un recipient de plastic, fara sa fie spalate. Fructele de padure, murele sau capsunile pot fi pastrate la frigider intr-un recipient uscat si cu capac.
Zarzavaturile: urzici, rucola, salata si leurda pot fi pastrate in pungi cu aer, speciale pentru legume, pentru a se pastra proaspete mai multe zile. In acest fel, daca sunt pastrate in mod corespunzator va puteti bucura de prospetime fructele si legumelor o perioada mai mare de timp.