Simbolurile fac parte din viata noastra, dar rareori ne intrebam cum au aparut in istorie si de ce tocmai acestea au fost alese. Cu toate acestea, simbolurile stau la baza comunicarii umane inca din paleolitic si continua cu simbolurile folosite in Egiptul Antic. Avem simboluri lingvistice, matematice, muzicale, ritualice, desi adesea, simbolul fizic nu este intr-o relatie directa cu ceea ce se doreste sa reprezinte. Chiar si in aceste conditii, unele simboluri au exercitat in trecut un impact deosebit asupra umanitatii, iar altele, in special cele din domeniul informaticii si comunicatiilor, vor deveni din ce in ce mai raspandite in viitorul apropiat.
Simbolurile religioase
Crucea crestina a aparut in istoria simbolurilor mult inainte de momentul crucificarii lui Isus si se regaseste in multe din reprezentarile de pe mormintele egiptene. Imparatul Constantin I, primul imparat roman care s-a convertit la religia crestina, a fost cel care in anul 337 e.n. a decretat transformarea crucii dintr-un simbol al torturii, intr-un simbol al credintei. Astazi, crucea crestina este un simbol al mortii lui Isus, dar si al reinvierii sale, al suferintei, cat si al sperantei.
In lumea islamica, cele mai renumit simbol este reprezentat de asocierea dintre semiluna si stea, alaturi de culoarea verde. Acesta are o vechime mult mai mare decat istoria crucii crestine, fiind regasit in civilizatiile din Sumer si Babilon.
Steaua lui David sau steaua in sase colturi este considerata oficial un simbol al credintei iudaice, incepand cu secolul al XVII-lea. Cunoscuta si sub numele de Scutul lui David, acest simbol a aparut pe steagul comunitatii evreiesti din Praga inca din secolul al XIV-lea.
Simbolul in forma de inima
Identificat drept simbol romantic al dragostei, simbolul in forma de inima apare si pe cartile de joc, inca de la 1400. Cercetatorii l-au identificat inclusiv in iconografia Egiptului Antic. In comunicarea electronica, simbolul inimii a fost redat prin ˂3, dar raspandirea acestuia starneste mirare, deoarece se stie ca nu este nicio legatura corecta intre reprezentarea grafica si organul pe care il simbolizeaza. Marile religii au asimilat acest simbol, iar puterea acestuia pare de neclintit, fiind utilizat in numeroase logo-uri turistice sau comerciale.
Simbolul „secera si ciocanul”
Secera si ciocanul reprezinta de departe un simbol ideologic, adus in atentia mondiala in 1917, odata cu revolutia bolsevica din Rusia. Cele doua elemente reprezinta infratirea dintre agricultori si muncitori si a fost promovata pentru prima data in 1919, la sarbatorirea zilei de 1 Mai. Din 1923, secera si ciocanul au figurat pe steagul Uniunii Sovietice pana in 1991, odata cu dizolvarea acesteia. Ulterior, simbolul a fost asociat cu regimurile totalitare, dar este folosit in China ca simbol al revolutiei muncitorilor.
Alte simboluri larg raspandite
Printre cele mai cunoscute simboluri se afla trifoiul cu patru foi, ca simbol al norocului.
Un craniu, sustinut de doua oase incrucisate a fost de-a lungul timpului simbolul piratilor, al soldatilor cruciati, al cavalerilor templieri, al membrilor ordinelor masonice sau simbol militar pentru armata prusaca. In perioada moderna, acesta este simbolul oficial pentru semnalarea substantelor periculoase sau otravitoare.
Simbolul pacii, recunoscut in plan mondial, este si simbolul miscarilor pacifiste inca din 1958, precum si a celor care militeaza pentru dezarmarea nucleara.
Cele 5 cercuri olimpice, simbolul jocurilor olimpice moderne si al celor 5 continente, s-a cristalizat in actuala forma in 1912, cu ocazia celei de a 5-a olimpiade tinuta la Stockholm. Atunci, aristocratul francez Pierre de Coubertin a solicitat crearea unui logo al jocurilor care ar fi urmat sa se lanseze cu ocazia olimpiadei din 1916. Izbucnirea Primului Razboi Mondial a provocat printre altele si anularea jocurilor olimpice. Lansarea oficiala a avut loc abia in 1920