Sfintii Mihail si Gavriil: Traditii, semnificatii si superstitii pentru ziua de 8 noiembrie

Pe 8 noiembrie, in fiecare an, Biserica Ortodoxa si cea Greco-Catolica ii sarbatoresc pe Sfintii Arhangheli Mihail si Gavriil, cunoscuti ca protectorii oamenilor si conducatorii cetelor ingeresti. Aceasta sarbatoare este una de mare importanta in calendarul religios, simbolizand nu doar puterea ingerilor, ci si sprijinul si protectia pe care acestia o ofera oamenilor in toate etapele vietii. De asemenea, ziua este marcata de numeroase traditii si obiceiuri populare care confera acestei sarbatori o semnificatie aparte in viata crestinilor.

Cine sunt Sfintii Mihail si Gavriil si care este rolul lor in traditia religioasa

Arhanghelul Mihail, al carui nume provine din ebraicul „Mi-ka-El” si se traduce prin „Cine este ca Dumnezeu?”, este considerat capetenia ostilor ingeresti si cel care lupta impotriva fortelor raului. In iconografia ortodoxa, Mihail este reprezentat ca un razboinic in armura, purtand o sabie de foc. Rolul sau este de a transmite dreptatea divina si de a apara credinta. Conform traditiei, el vegheaza la capataiul celor grav bolnavi, iar daca acestia sunt sortiti sa moara, se spune ca Mihail este cel care calauzeste sufletele catre viata de apoi.

Arhanghelul Gavriil, al carui nume inseamna „Dumnezeu este puterea mea”, este cunoscut drept mesagerul vestilor bune. In Noul Testament, el este cel care le aduce vestea nasterii Maicii Domnului Sfintilor Parinti Ioachim si Ana si, ulterior, ii vesteste Fecioarei Maria ca va naste pe Mantuitorul Iisus Hristos. Gavriil este reprezentat in iconografie cu un crin in mana, simbol al puritatii si al bucuriei. Este cunoscut ca ingerul milostivirii divine, in timp ce Mihail este simbolul dreptatii si puterii dumnezeiesti.

Semnificatia religioasa a sarbatorii de 8 noiembrie

Data de 8 noiembrie este dedicata nu doar Arhanghelilor Mihail si Gavriil, ci si tuturor ingerilor care au ramas alaturi de Dumnezeu in urma revoltei ingerilor condusi de Lucifer. Sarbatoarea este cunoscuta sub numele de „Soborul Sfintilor Arhangheli Mihail si Gavriil” si al tuturor puterilor ceresti, pentru a evidentia unitatea si loialitatea ingerilor fata de Creator. Potrivit traditiei, Biserica ii cinsteste pe ingeri ca fiind purtatori ai rugaciunilor oamenilor si protectori spirituali ai acestora.

Ziua de 8 noiembrie a fost aleasa si pentru simbolistica sa numerologica. Numarul 8, care semnifica eternitatea, marcheaza legatura dintre cer si pamant, intre lumea materiala si cea spirituala. Luna noiembrie, a noua luna de la martie, cand Arhanghelul Gavriil i-a binevestit Fecioarei Maria ca va naste un prunc, incheie astfel un ciclu simbolic de protectie si bunatate divina.

Traditii si obiceiuri de Sfintii Mihail si Gavriil

In cultura populara romaneasca, sarbatoarea Sfintilor Mihail si Gavriil este insotita de o serie de traditii si superstitii care subliniaza rolul protector al Arhanghelilor asupra oamenilor si asupra gospodariilor.

Pomenirea mortilor si aprinderea de lumanari

Credinciosii aprind lumanari pentru cei raposati, considerand ca aceste lumanari le vor lumina calea spre Rai. Potrivit traditiei, in ziua de 8 noiembrie, Arhanghelul Mihail vegheaza la trecerea sufletelor si le conduce pe drumul catre viata vesnica. Este bine ca fiecare persoana sa aprinda o lumanare in aceasta zi, pentru ca, la momentul trecerii sale, sufletul sa fie ghidat de lumina divina.

Sarbatorirea Mosilor de Arhangheli

In traditia romaneasca, pe 8 noiembrie se sarbatoresc si „Mosii de Arhangheli”, o zi de pomenire a mortilor din familie. Se fac pomeni si se impart colaci si alte ofrande in amintirea celor plecati. Aceste practici simbolizeaza respectul pentru cei trecuti in nefiinta si invocarea protectiei divine asupra celor vii.

Obiceiul „turtei aretilor”

In unele zone din Transilvania si Bucovina, gospodinele prepara „turta aretilor” in cinstea Arhanghelilor. Aceasta este o turta de grau sau de porumb, pe care o arunca in staulul oilor in ziua de 8 noiembrie. Daca turta cade cu fata in sus, se crede ca mieii nascuti in primavara vor fi sanatosi si vigurosi, in timp ce, daca cade cu fata in jos, este interpretat ca un semn rau pentru turma. Traditia reflecta statutul Arhanghelilor Mihail si Gavriil ca protectori ai animalelor si ai gospodariilor.

„Napustitul aretilor” sau imperecherea oilor si berbecilor

Tot de Sfintii Mihail si Gavriil, ciobanii amesteca berbecii cu oile, marcand inceputul imperecherii. Acest obicei este considerat unul de bun augur pentru rodul turmei si sanatatea oilor. Se spune ca Arhanghelii vegheaza asupra animalelor, aducand prosperitate in gospodariile credinciosilor.

Interdictia de a munci

In ziua sarbatorii, se crede ca este bine sa nu se lucreze, deoarece orice activitate fizica intensa ar putea atrage boala sau alte necazuri asupra celui care o practica. Legenda spune ca cei care lucreaza de Sfintii Mihail si Gavriil vor avea parte de suferinte si chinuri inainte de moarte.

Superstitii si credinte populare legate de Arhangheli

De Sfintii Mihail si Gavriil, exista credinta ca Arhanghelul Mihail poarta „cheile Raiului” si ca vegheaza la capul bolnavilor aflati pe patul de moarte. Daca Mihail sta la capul lor, acestia sunt sortiti sa paraseasca aceasta lume, iar daca se afla la picioare, inseamna ca bolnavii isi vor reveni. Aceasta traditie accentueaza rolul sau de judecator si protector, un inger al dreptatii divine.

O alta credinta spune ca Mihail protejeaza Soarele si Luna de fortele raului, salvandu-le de la puterea diavolilor care incearca sa le fure – o aluzie la fenomenul eclipselor, care in traditia populara erau privite ca un atac al demonilor asupra corpurilor ceresti.

Ce nume sunt sarbatorite de Sfintii Mihail si Gavriil?

Ziua de 8 noiembrie este un prilej de sarbatoare pentru toti cei care poarta nume derivate din Mihail si Gavriil. Cele mai populare nume sunt Mihai, Mihaela, Gabriel si Gabriela, dar exista si variatii precum Mihail, Michaela, Gabi, Gavril si Gavriil.

Sfintii Mihail si Gavriil au o semnificatie speciala in traditia romaneasca si in calendarul ortodox, simbolizand protectia si calauzirea divina. Sarbatoarea lor aduce oamenii mai aproape de valorile credintei si de importanta traditiilor, care intaresc legaturile cu stramosii si cu divinitatea.

Sursa foto: Observatornews

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *