Ordonanta de Urgenta pentru limitarea adaosului comercial la produsele romanesti, amanata pana in septembrie (Surse)

Situatia actuala si motivele amanarii

Guvernul Romaniei intarzie adoptarea Ordonantei de Urgenta care ar plafona adaosul comercial la produsele romanesti. Desi ministrul Agriculturii, Florin Barbu, a promis finalizarea ordonantei cat mai curand posibil, lista produselor vizate nu este inca completa, iar textul ordonantei nu a fost discutat cu premierul.

Surse guvernamentale afirma ca ordonanta ar putea fi adoptata, in cel mai optimist scenariu, in luna septembrie. Intarzierea survine in contextul unui scandal de la sfarsitul primaverii, cand mai multi producatori s-au plans ca produsele romanesti au un adaos comercial mai mare decat cele de import, ceea ce le dezavantajeaza pe piata.

Discutiile din Parlament si promisiunile ministrului Agriculturii
In primavara, atat ministrul Agriculturii, cat si producatorii au fost invitati la comisiile de specialitate din Senat si la Comisia economica pentru a discuta problemele legate de adaosul comercial. La sfarsitul lunii mai, ministrul Florin Barbu a declarat ca textul ordonantei va fi finalizat in cel mult doua saptamani, va fi prezentat in Guvern si va include o lista cu cel putin 12 produse romanesti care vor avea adaosul comercial plafonat la 20%.

Cu toate acestea, pana la mijlocul lunii iulie, textul ordonantei nu a fost finalizat si nu a fost discutat cu premierul. Sursele guvernamentale sugereaza ca prezentarea OUG ar putea avea loc abia in septembrie, daca va mai fi considerata oportuna. Motivul este legat de faptul ca preturile produselor romanesti scad in toamna, iar inflatia este, de asemenea, in scadere.

Reactiile producatorilor si implicatiile economice

Producatorii romani s-au plans ca adaosul comercial mare aplicat produselor lor le face mai putin competitive fata de produsele de import. Acestia sustin ca plafonarea adaosului ar ajuta la echilibrarea pietei si la sprijinirea producatorilor locali.

De asemenea, problema adaosului comercial ridicat afecteaza si consumatorii, care se confrunta cu preturi mai mari la produsele romanesti in hipermarketuri si supermarketuri. Plafonarea adaosului comercial ar putea contribui la scaderea preturilor si la cresterea accesibilitatii produselor locale pentru consumatori.

Perspective pentru adoptarea ordonantei

In ciuda intarzierii, exista speranta ca ordonanta va fi adoptata in toamna, odata cu scaderea preturilor la produsele romanesti si a inflatiei. Adoptarea acestei masuri ar putea avea un impact semnificativ asupra pietei, sprijinind producatorii locali si oferind consumatorilor acces la produse romanesti la preturi mai competitive.

Probleme si solutii in sectorul agricol

Intarzierea adoptarii Ordonantei de Urgenta privind plafonarea adaosului comercial la produsele romanesti reflecta complexitatea problemelor din sectorul agricol si necesitatea unor discutii aprofundate pentru gasirea celor mai bune solutii. Cu toate acestea, adoptarea acestei ordonante ramane o prioritate pentru sprijinirea producatorilor romani si pentru asigurarea unui echilibru pe piata interna.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *