Obiceiuri si credinte legate de sarbatoarea Sfintei Parascheva. Ce trebuie evitat pe 14 octombrie

In fiecare an, pe 14 octombrie, credinciosii ortodocsi o sarbatoresc pe Sfanta Cuvioasa Parascheva, considerata ocrotitoarea Moldovei si a Iasului. Traditiile si obiceiurile legate de aceasta zi speciala s-au pastrat de-a lungul secolelor, iar credintele populare si superstitiile contureaza un cadru spiritual si cultural foarte bogat. Dincolo de latura religioasa, ziua de 14 octombrie este un moment de adanca spiritualitate, insotita de reguli si credinte care influenteaza viata cotidiana a celor care tin aceasta sarbatoare.

Moastele Sfintei Parascheva, aflate la Iasi de peste 350 de ani, atrag in fiecare an mii de pelerini din toate colturile tarii, care vin cu speranta de a primi binecuvantare si ajutor in viata de zi cu zi.

Cine a fost Sfanta Cuvioasa Parascheva

Sfanta Parascheva a trait in secolul al XI-lea, in Epivata, un oras situat pe malul Marii Marmara, intr-o zona care azi apartine Turciei. Numele sau, „Parascheva”, vine din limba greaca si inseamna „vineri”. In cultura ortodoxa, ea este cunoscuta drept o mare mijlocitoare catre Dumnezeu, fiind venerata nu doar in Romania, ci si in intreaga Peninsula Balcanica.

Sfanta Parascheva este considerata o figura de referinta in spiritualitatea ortodoxa, datorita vietii sale ascetice si a minunilor care i-au fost atribuite dupa moarte. De-a lungul timpului, viata si faptele ei au inspirat generatii intregi de credinciosi, care vad in ea un model de smerenie, sacrificiu si iubire fata de aproapele.

Moastele Sfintei Parascheva la Iasi

Moastele Sfintei Parascheva au fost aduse la Iasi in 1641 de domnitorul Vasile Lupu, ca recunostinta din partea Patriarhiei Ecumenice din Constantinopol, dupa ce acesta a platit datoriile mari ale Patriarhiei. Initial, moastele au fost depuse la Biserica „Sfintii Trei Ierarhi”, ctitorita tot de Vasile Lupu. In prezent, acestea sunt adapostite in Catedrala Mitropolitana din Iasi, unde au devenit un loc de pelerinaj pentru zeci de mii de credinciosi, in special cu ocazia sarbatorii din 14 octombrie.

Fiecare an aduce o mare de oameni la Iasi, atrasi de speranta ca rugaciunile lor vor fi auzite si ca vor primi binecuvantarea Sfintei. In timpul acestui pelerinaj, care dureaza mai multe zile, credinciosii aduc ofrande si se roaga pentru sanatate, prosperitate si liniste sufleteasca.

Traditii si obiceiuri de Sfanta Parascheva

Pe langa importanta religioasa a acestei zile, in popor au fost pastrate o serie de traditii si obiceiuri, menite sa respecte memoria si puterea Sfintei Parascheva. In cultura traditionala romaneasca, ziua de 14 octombrie este incarcata de semnificatii, iar respectarea acestor traditii este vazuta ca un semn de respect fata de Sfanta si de puterea ei protectoare.

1. Evitarea muncii fizice

Conform traditiei, in ziua de Sfanta Parascheva este interzis sa muncesti. Nu trebuie sa speli, sa cosi sau sa faci alte treburi casnice, pentru a nu atrage asupra ta ghinionul sau chiar boli. Se spune ca cei care nu respecta aceasta regula se pot confrunta cu dureri de cap si de ochi.

2. Alimentele interzise

In ziua de Sfanta Parascheva, anumite alimente sunt considerate nepotrivite pentru a fi consumate sau oferite. Printre acestea se numara nucile, castravetii si pepenele rosu, alimente „cu cruce”, care simbolizeaza rastignirea. In schimb, este recomandat sa oferi vin nou, must si paine ca semn de recunostinta si respect fata de sfanta.

3. Pomeni pentru cei nevoiasi

Un alt obicei adanc inradacinat este impartirea de alimente celor sarmani. Se crede ca oferirea de pomana, in special copiilor saraci, aduce binecuvantari si ocrotire din partea Sfintei Parascheva, mai ales pentru femeile insarcinate. Se spune ca, daca acestea isi impart din bucatele lor, Sfanta le va ajuta sa aiba o nastere usoara.

4. Previziuni meteorologice

O superstitie interesanta legata de ziua de Sfanta Parascheva este aceea ca felul in care dorm oile in aceasta zi poate oferi indicii despre iarna. Daca oile dorm inghesuite, ciobanii cred ca iarna va fi grea si friguroasa. Daca, in schimb, oile dorm rasfirate, se prevede o iarna blanda.

Blestemul din vesmintele Sfintei Parascheva

Un aspect mai putin cunoscut, dar care a fascinat de-a lungul timpului, este existenta unui blestem asociat cu moastele Sfintei Parascheva. Acest blestem dateaza din anul 1641 si este inscris pe un sigiliu ascuns sub vesmintele sfintei. Se spune ca acest blestem a fost pus de domnitorul Vasile Lupu si Mitropolitul Varlaam, si suna astfel: „Blestemat sa fie cel care va imprastia vreodata moastele Sfintei Cuvioase Parascheva”.

Vesmintele Sfintei sunt confectionate cu mare grija si respect, in atelierele Arhiepiscopiei. Croitorii care le fac sunt oameni evlaviosi, care postesc si se roaga inainte de a incepe lucrul, considerand ca munca lor este un act de credinta. Vesmintele sunt schimbate de cinci ori pe an, iar cele vechi sunt oferite unor biserici care poarta hramul Sfintei Parascheva.

Superstitii si credinte populare

De-a lungul timpului, Sfanta Parascheva a devenit o figura centrala in credintele populare, fiind asociata cu o serie de superstitii si traditii care au menirea de a proteja credinciosii de rele si de a le aduce noroc.

1. Protectia femeilor insarcinate

Sfanta Parascheva este considerata o protectoare a femeilor insarcinate, iar multe femei care asteapta un copil se roaga pentru ocrotirea si ajutorul sfintei in timpul nasterii. Se crede ca, prin rugaciune si oferirea de pomana, aceste femei vor avea o nastere usoara si lipsita de complicatii.

2. Vindecarea bolilor

Multi credinciosi care se roaga la moastele Sfintei Parascheva cred in puterea ei de a vindeca bolile. De-a lungul timpului, au existat numeroase marturii ale celor care sustin ca au fost vindecati de diferite afectiuni prin intermediul rugaciunilor adresate sfintei. Credinciosii care se afla in suferinta vin la Iasi in fiecare an cu speranta ca rugaciunile lor vor fi ascultate si ca vor gasi alinare.

3. Rugaciunile pentru binecuvantare

Sfanta Parascheva este, de asemenea, venerata pentru ajutorul pe care il ofera celor care se confrunta cu dificultati in viata. Multi se roaga pentru prosperitate, noroc sau indrumare in momentele dificile. Se crede ca rugaciunile sincere si din inima, facute in fata moastelor Sfintei Parascheva, pot aduce lumina si solutii in viata credinciosilor.

Sfanta Parascheva in istoria Balcanilor

Un alt aspect important legat de Sfanta Parascheva este influenta sa in intreaga regiune a Balcanilor. Dupa ocuparea Constantinopolului de catre franci in 1204, moastele sfintei au fost mutate in mai multe tari din aceasta regiune, incluzand Bulgaria si Serbia. De-a lungul calatoriei lor, moastele au savarsit numeroase minuni, fiind venerate in mod special in timpul cat au stat in capitala Tarnovo a Imperiului romano-bulgar.

Dupa mai multe mutari si schimbari de locatie, moastele Sfintei Parascheva au ajuns in final la Iasi, unde au devenit o parte integranta din identitatea spirituala si culturala a Moldovei.

Sursa foto: Puterea

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *