Cum se face cafeaua fara cofeina

Culmea este ca, in ciuda unui proces complicat, nici una din metodele actuale nu permite o extragere de 100% a cofeinei din boabe.In secolul XIX, chimistul german Friedlieb Ferdinand Runge a analizat boabele de cafea descoperind drogul legal al lumii moderne: cofeina, stimulant care taie apetitul, prieten al studentilor in perioadele de examen, al echipelor de noapte si al diminetilor. Dar Runge a descoperit si efectele mai putin placute: anxietate, insomnie, probleme cardiace si musculare. De unde si interesul pentru o cafea fara cofeina.

Ca toate marile inventii ale omenirii si cafeaua decofeinizata a fost fructul unui accident. S-a intamplat in 1903, cand, un alt german, Ludwig Roselius, proprietarul marcii de cafea Kafee Hag, se afla pe mare, la nordul unui vas ce transporta,evident, boabe de cafea.

Pe traseu, cala navei a fost inundata si si-a dat seama ulterior ca apa marii a cauzat disparitia cofeinei din boabe, dar fara ca gustul cafelei sa fie alterat prea mult.  Roselius s-a gandit la o metoda industriala pentru extragerea cofeinei, trecand boabele de cafea prin acid inainte de a folosi benzen, un dizolvant, pentru a retrage cofeina. A reusit dar rezultatul s-a dovedit cancerigen, deci trebuia altceva.

Citeste continuarea AICI

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *