Copilaria e dreptul tuturor copiilor

Niciunui copil nu ar trebui sa-i fie privat dreptul de a-si trai copilaria. Este lucrul care ii formeaza pentru viitor, ca adulti, cel care ii ajuta sa se cunoasca pe ei insine si totodata modalitatea prin care ei se pot integra treptat in societate.De aceea nu ar trebui niciodata sa le ingradesti copiilor dreptul la joaca.Este un drept castigat de ei! Si e gresit ca cei care au trecut prin vremuri grele, fara a trai copilaria la intensitate maxima, sa fure toate aceste momente care-i fac atat de fericiti si care-i transforma in oameni echilibrati.

Insa doar un parinte care isi iubeste copilul cu adevarat nu va face aceste lucruri. Doar parintele cu adevarat responsabil si familist va intelege ca e de datoria sa sa-si rezolve problemele, nu sa le puna pe spatele copilului si in carca acestuia. Doar un astfel de parinte va sti sa fie calm atunci cand lucrurile in familie nu merg asa cum ar trebui, fara a-si varsa frustrarile pe cel mic.

Chiar si ajunsi la varsta adolescentei si trecand de 20 ani, acesti oameni vor ramane tot copii. Pana in momentul in care acestia nu au propria casa si proprii lor copii sau chiar si dupa aceea, ei raman copiii nostri si trebuie sa le aratam binele din lume, sa-i sprijinim si sa le conturam momente frumoase, memorabile, de care sa-si aduca aminte cu drag atunci cand vor fi pe picioarele lor.Nu e gresit sa-ti inveti copilul sa stie sa faca anumite treburi gospodaresti, dar e gresit sa-I dai sa faca mai mult decat acesta poate duce.

Copilul nu este cel care trebuie sa te astepte cu masa pusa si cu casa luna atunci cand iesi de la lucru. Copilul nu este cel care trebui sa intretina si sa aiba grija de o casa.Tu esti parintele, tu esti cel care ar trebui sa faca asta, nu el.Nu e o scuza! Exista atatea metode de protectie in lumea asta incat tu esti cel vinovat daca ai ales sa traiesti un moment erotic la intensitate maxima, cu sau fara papusa silicon sex, fara sa te protejezi sau daca l-ai facut doar de dragul pensiei alimentare. Nimeni nu te obliga sa faci un copil pe care nu-l poti creste corespunzator sau pe care nu-l poti intretine. In fond, copilul tau candva va creste om mare si in functie de legatura care se creeaza intre voi, acesta va decide sa se intoarca candva la tine sau sa se indeparteze de tot.

Niciodata sa nu-ti pui copilul la munci peste puterea lui, cu toate ca poate la vremea ta, cand erai copil, faceai lucruri si mai grele. Vremurile s-au schimbat, organismul la fel. Copiii de astazi sunt mult mai sensibili si mai slabiti fata de ceea ce eram noi odinioara.E mai mult decat suficient greul la care-I pune educatia de azi, carand toate acele zeci de carti in spate in fiecare zi. Iar acest lucru poate fi in viitor o problema pentru ei, caci un copil mult prea slabit fizic poate in viitor sa dezvolte anumite probleme de sanatate. Si orice lucru e mai dificil de tratat decat sa fie prevenit.

Singura grija a copilului, chiar si la 13 sau la 16 ani ar trebui sa fie doar cartea si joaca. Invata-l sa socializeze cu copiii din jurul sau, invata-l sa fie respectuos si sa profit cat mai mult timp de momentele de joaca pe care acesta le are. Rasplateste-i victoriile scolare din cand in cand cu o jucarie, si doar atat, dar nu fa din asta un obicei sau un santaj emotional. De altfel, el si-ar putea face un obicei din asta si nu va mai fi la fel de interesat sau de entuziasmat.

Este bine totusi ca el sa fie educat astfel incat sa inteleaga ca scoala si cartea il poate ajuta pe viitor.Nu privi in curtea altora si la alti oameni care cu scoli si facultati au ajuns sa practice munci la fel de grele ca si tine. Uita de ideea ca tu ai reusit in viata cu opt clase. Vremurile sunt altele si intotdeauna ar trebui sa ne adaptam vremurilor, nu sa traim in trecut. Copiii nostri de astazi nu sunt cu niic vinovati fata de greselile altora din trecut sau de vremurile pe care le-am prins noi. Poate el va avea mai mult noroc, poate va fi un as al matematicii, al fizicii, al informaticii, etc.

Niciodata sa nu spui niciodata si sa nu-I insufletesti copilului aceste valori. Invata-ti copiii sa luopte pentru visele lor si sa nu se dea batuti oricat de imposibila ar parea implinirea acestora. Nimic nu-I usor in viata, iar atunci cand pare mai greu trebuie luat totul ca pe-o joaca, ca pe-un puzzle la care trebuie sa-i gasesti piesa lipsa, pozitia si locul magic in care s-ar potrivi.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *