Caria dentara – cea mai comuna problema stomatologica si cum este aceasta tratata

Problemele dentare sunt frecvente la foarte multa lume. Chiar si in contextul in care grija pentru sanatatea orala a crescut foarte mult in ultimele decenii, din anumite cauze procentul persoanelor care sufera de probleme precum cariile dentare este foarte ridicat. Caria dentara este fara doar si poate cea mai intalnita leziune la nivelul tesuturilor dentare.

Vorbim despre o problema dentara care este cel mai usor de remediat si de tratat in masura in care este identificata in faza incipenta. In caz contrar, cariile dentare pot duce inclusiv la pierderea dintilor. Tocmai din acest motiv se recomanda vizita la un cabinet stomatologic Targu Mures pentru un control periodic in vederea prevenirii avansarii cariilor dentare.

Tratamentul cariilor dentare

Cariile dentare sunt intalnite atat in cazul dintilor temporari, de lapte, cat si in cazul dintilor definitivi. Este foarte important ca pacientii sa cunoasca faptul ca in primele faze caria nu va putea fi observata cu ochiul liber decat de un medic stomatolog. In cazul in care pacientul constientizeaza sau simte faptul ca are o problema cu o carie dentara, deja caria a avansat destul de mult. Prin urmare va fi nevoie de tratamente mai complexe.

Primul pas in cazul unor carii dentare este indepartarea tesuturilor dentare. Acest lucru se va face prin protejarea vitalitatii dintelui folosind materiale biocompatibile si care sunt rezistente la presiune sau la variatiile termice din cavitatea bucala. In acelasi timp aceste materiale sunt compatibile inclusiv din punct de vedere estetic. La baza materialelor folosite in cazul obturatiilor dentare (plombelor) regasim rasini compozite de diferite nuante.

In cazul cariilor dentare mai profunde poate sa apara o anumita sensibilitate dentara in primele zile dupa aplicarea plombei. Din acest motiv se poate resimti sensibilitate la cald sau la rece, dar si la presiune. Foarte importanta este grija acordata dintilor temporari. Desi multa lume considera ca nu este nevoie de tratarea acestora pentru ca urmeaza sa fie schimbati de catre dintii definitivi, trebuie spus ca modul in care vor erupe dintii definitivi depinde foarte mult de sanatatea dintilor temporari.

Cariile netratate in cazul dintilor temporari vor putea afecta integritatea arcadelor dentare. De aici pot rezulta probleme precum inghesuirea dintilor care urmeaza sa erupa datorita faptului ca spatiul pastrat pentru eruptia dintilor va fi mai mic. Mai mult decat atat, sanatatea dintilor de lapte este importanta si in privinta dezvoltarii optime a oaselor si a muschilor la nivelul fetei. Tocmai pornind de la aceste aspecte este important ca tratamentele pentru cariile dentare sa fie efectuate la timp, iar vizitele regulate la un cabinet stomatologic Targu Mures sa fie parte din rutina pentru grija acordata sanatatii.

Alege sa previi cariile dentare!

Daca nu ai avut probleme dentare de natura cariilor, atunci este recomandat sa mergi periodic la medicul stomatolog pentru a preveni astfel de afectiuni. In cazul in care disconfortul cauzat de durere dentara iti spune ca exista problema unor carii dentare, atunci este recomandat sa te adresezi in cel mai scurt timp unui cabinet stomatologic pentru a urma tratamentul pentru respectivele carii dentare. Doar astfel poti evita complicatii serioase la nivelul danturii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *