Biserica Ortodoxa Romana se pregateste pentru un eveniment cu o incarcatura spirituala deosebita: canonizarea a 16 sfinti romani, personalitati marcante ale spiritualitatii ortodoxe din secolul XX. Incepand de saptamana viitoare, numele acestor mari duhovnici si marturisitori ai credintei vor aparea oficial in calendarul bisericesc, iar cultul lor va fi recunoscut si cinstit de credinciosi.
Acest moment coincide cu celebrarea Centenarului Patriarhiei Romane, o aniversare care subliniaza atat evolutia Bisericii Ortodoxe Romane, cat si rolul sau esential in pastrarea identitatii si credintei ortodoxe de-a lungul vremurilor.
Printre noii sfinti se afla si o figura emblematica a ortodoxiei romanesti: Parintele Arsenie Boca, cel supranumit „Sfantul Ardealului”. Acesta va fi cunoscut de acum sub numele de Sfantul Cuvios Marturisitor Arsenie de la Prislop, fiind praznuit in fiecare an pe data de 28 noiembrie.
Canonizarea: un proces complex, dar esential pentru viata Bisericii
Canonizarea unui sfant este un proces de lunga durata, ce presupune analizarea atenta a vietii, activitatii si invataturilor sale, precum si a impactului pe care l-a avut asupra comunitatii credinciosilor. In cazul noilor sfinti ai Bisericii Ortodoxe Romane, acestia au fost recunoscuti drept exemple de traire duhovniceasca si marturisire a credintei, in contexte istorice dificile, uneori chiar cu pretul suferintei si al martiriului.
Decizia de canonizare a fost luata de Sfantul Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane, forul suprem de conducere al Bisericii, in urma unor ample cercetari si analize teologice. Anul trecut, Sinodul a aprobat includerea acestor mari duhovnici in randul sfintilor, iar acum, in cadrul unui moment solemn, proclamarea lor oficiala va fi facuta public.
Acest act nu este doar o recunoastere formala, ci o asumare a faptului ca acesti oameni au trait in sfintenie, au fost exemple vii de credinta si au devenit mijlocitori intre oameni si Dumnezeu.
Cine sunt cei 16 noi sfinti ai Ortodoxiei Romane?
Lista noilor sfinti canonizati de Biserica Ortodoxa Romana include duhovnici si marturisitori care au avut un impact profund asupra spiritualitatii ortodoxe din Romania. Acestia sunt:
– Sfantul Cuvios Marturisitor Sofian de la Antim – 16 septembrie
– Sfantul Preot Marturisitor Dumitru Staniloae – 4 octombrie
– Sfantul Preot Mucenic Constantin Sarbu – 23 octombrie
– Sfantul Cuvios Marturisitor Arsenie de la Prislop – 28 noiembrie
– Sfantul Preot Marturisitor Ilie Lacatusu – 22 iulie
– Sfantul Cuvios Paisie de la Sihastria – 2 decembrie
– Sfantul Cuvios Cleopa de la Sihastria – 2 decembrie
– Sfantul Cuvios Dometie cel Milostiv de la Ramet – 6 iulie
– Sfantul Cuvios Serafim cel Rabdator de la Sambata de Sus – 20 decembrie
– Sfantul Preot Mucenic Liviu Galaction de la Cluj – 8 martie
– Sfantul Cuvios Mucenic Gherasim de la Tismana – 26 decembrie
– Sfantul Cuvios Mucenic Visarion de la Lainici – 10 noiembrie
– Sfantul Cuvios Calistrat de la Timiseni si Vasiova – 10 mai
– Preot Mucenic Ilarion Felea – 18 septembrie
– Sfantul Cuvios Iraclie din Basarabia – 3 august
– Sfantul Preot Mucenic Alexandru din Basarabia – 8 august
Acesti sfinti sunt reprezentanti ai unei epoci dificile, in care credinta ortodoxa a fost pusa la grea incercare. Multi dintre ei au suferit persecutii din partea regimului comunist, au fost intemnitati sau prigoniti pentru convingerile lor religioase.
Arsenie Boca – de la duhovnic venerat la sfant recunoscut oficial
Canonizarea lui Arsenie Boca este unul dintre cele mai asteptate momente pentru credinciosii ortodocsi romani. Considerat de multi deja un sfant, Parintele Arsenie a fost un simbol al spiritualitatii ortodoxe din secolul XX.
Prin viata sa plina de har, dar si prin invataturile sale profunde, Arsenie Boca a reusit sa atraga mii de credinciosi, iar manastirea Prislop, unde se afla mormantul sau, a devenit un loc de pelerinaj de mare amploare.
Recunoscut pentru darurile sale duhovnicesti si pentru harul profetic, Arsenie Boca a fost o figura incomoda pentru regimul comunist, fiind arestat si urmarit de Securitate. Chiar si in aceste conditii, a continuat sa indrume sufletele celor care il cautau, oferindu-le sfaturi si indrumari spirituale.
Programul proclamarii canonizarii si aniversarii Centenarului Patriarhiei Romane
Momentul solemn al proclamarii canonizarii celor 16 sfinti va avea loc in ziua de 4 februarie 2025, in cadrul unui eveniment de mare amploare la Catedrala Patriarhala din Bucuresti.
Evenimentele vor incepe cu o procesiune religioasa in care vor fi purtate moastele noilor sfinti, alaturi de cele ale Sfantului Apostol Andrei, ocrotitorul Romaniei. Aceasta procesiune va avea loc in dimineata zilei de 4 februarie, iar ulterior, intre orele 09:00 si 12:00, va fi oficiata Sfanta Liturghie, condusa de Preafericitul Parinte Patriarh Daniel si membrii Sfantului Sinod.
Momentul central al zilei va fi proclamarea solemna a canonizarii celor 16 sfinti, un act oficial prin care Biserica Ortodoxa Romana le recunoaste sfintenia si le incredinteaza cultul public.
Incepand cu ora 12:30, in toate bisericile ortodoxe din Romania se va oficia slujba de Te Deum, iar clopotele vor fi trase timp de un minut, in semn de sarbatoare.
Acest eveniment marcheaza un punct de referinta in viata Bisericii Ortodoxe Romane, subliniind continuitatea traditiei ortodoxe si rolul important al sfintilor in formarea identitatii spirituale a poporului roman.
Sursa foto: Facebook/BisericaOrtodoxaRomana