Caderea parului: de ce ne cade parul?

Caderea parului poate afecta doar scalpul sau intregul corp. Poate fi rezultatul ereditatii, al schimbarilor hormonale, al afectiunilor medicale sau al medicamentelor. Oricine poate experimenta pierderea parului, dar este mai frecventa la barbati.

Chelirea de obicei se refera la pierderea excesiva a parului de pe scalp. Pierderea ereditara a parului cu varsta este cea mai frecventa cauza a cheliei. Unii oameni prefera sa-si lase parul sa cada. Altii aleg unul dintre tratamentele disponibile pentru a preveni caderea parului si pentru a restabili cresterea acestuia. Inainte de a continua tratamentul pentru caderea parului, discutati cu medicul despre cauza pierderii parului si a optiunilor de tratament.

Caderea parului poate aparea in multe moduri diferite, in functie de ce provoaca acest lucru. Poate sa apara brusc sau treptat si sa afecteze doar scalpul sau intregul tau corp. Unele tipuri de caderea parului sunt temporare, iar altele sunt permanente.

Semnele si simptomele de cadere ale parului pot include:

Caderea treptata a parului. Acesta este cel mai frecvent tip de pierdere a parului, care afecteaza atat barbatii cat si femeile pe masura ce imbatranesc. La barbati, parul incepe adesea sa se retraga din frunte pe o linie care seamana cu litera M. Femeile pastreaza de obicei linia parului pe frunte.

Caderea parului in pete neregulate. Unii oameni se confrunta cu pete neregulate in care parul a cazut. Acest tip de pierdere a parului afecteaza de obicei doar scalpul, dar uneori apare si in barba sau in sprancene. In unele cazuri, pielea poate deveni sensibila  inainte ca parul sa cada.

Caderea brusca a parului. Un soc fizic sau emotional poate fi provocat de caderea parului. Acest tip de pierdere a parului cauzeaza, de obicei, inrautatirea parului.Pierderea parului la nivelul intregului corp. Unele conditii si tratamente medicale, cum ar fi chimioterapia, pot duce la pierderea parului pe tot corpul. Parul creste, de obicei, inapoi.

Consultati-va medicul daca sunteti in dificultate din cauza caderii parului si doriti sa continuati tratamentul. De asemenea, discutati cu medicul dumneavoastra daca observati caderea brusca sau neregulata a parului sau pierderea mai frecventa a parului. Pierderea brusca a parului poate semnala o conditie medicala care necesita tratament.

De obicei, oamenii pierd aproximativ 100 de fire de par pe zi. De obicei, aceasta nu provoaca o subtiere a parului scalpului, deoarece parul nou creste in acelasi timp. Caderea parului apare atunci cand acest ciclu de crestere si cadere a parului este intrerupt sau cand foliculul de par este distrus si inlocuit cu tesut cicatricial.

Caderea parului este in mod obisnuit legata de unul sau mai multi dintre urmatorii factori:

Ereditate. Cea mai frecventa cauza a caderii parului este o stare ereditara numita chelie de tip masculin sau chelie de sex feminin. Se intampla de obicei treptat, odata cu imbatranirea.

Modificari hormonale si afectiuni medicale. O varietate de afectiuni pot provoca caderea permanenta sau temporara a parului, inclusiv modificarile hormonale datorate sarcinii, nasterii, menopauzei si problemelor tiroidiene. Conditiile medicale includ alopecia areata, care cauzeaza pierderea parului neuniforma si infectii ale scalpului.

Medicamente si suplimente. Caderea parului poate fi un efect secundar al anumitor medicamente, cum ar fi cele utilizate pentru artrita, depresie, probleme cardiace, guta si hipertensiune arteriala.Un eveniment foarte stresant. Multi oameni experimenteaza o cadere a parului la cateva luni dupa un soc fizic sau emotional. Acest tip de caderea parului este temporara.

Anumite coafuri si tratamente pot provoca un tip de cadere a parului. Tratamentele cu par termic si permanent pot provoca inflamatia foliculilor de par care conduc la pierderea parului. Daca apare cicatrizarea, caderea parului poate fi permanenta.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *