Boboteaza 2025 – Sarbatoare cu cruce rosie pe 6 ianuarie: Traditii, obiceiuri si superstitii de Botezul Domnului

Boboteaza, celebrata anual pe 6 ianuarie, marcheaza una dintre cele mai importante sarbatori crestine din calendarul ortodox. Cunoscuta si sub denumirile de „Aratarea Domnului” sau „Epifania”, aceasta zi simbolizeaza momentul botezului lui Iisus Hristos in apele raului Iordan, eveniment realizat de Sfantul Ioan Botezatorul.

Pentru credinciosi, Boboteaza reprezinta un prilej de purificare spirituala si de reinnoire sufleteasca. Incarcata de traditii stravechi si obiceiuri simbolice, aceasta sarbatoare este asociata cu sfintirea apelor si alungarea spiritelor rele. Insotita de numeroase ritualuri religioase, Boboteaza face parte din cele 12 mari praznice imparatesti si marcheaza sfarsitul sarbatorilor de iarna in calendarul ortodox.

Ce semnificatie are Boboteaza?

Boboteaza este o sarbatoare profund simbolica, legata de apa sfintita, purificare si renastere spirituala. In aceasta zi, crestinii comemoreaza momentul in care cerurile s-au deschis, iar Duhul Sfant s-a coborat in chip de porumbel asupra lui Iisus, in timp ce Dumnezeu Tatal a rostit:

„Acesta este Fiul Meu cel iubit, intru care am binevoit.” (Matei 3:16-17)

Prin botezul sau in Iordan, Hristos a binecuvantat apele, transformandu-le intr-un simbol al curatirii de pacate. Din acest motiv, apa joaca un rol central in sarbatoare, fiind considerata un element purificator si protector.

Boboteaza este privita si ca o reinnoire spirituala, iar credinciosii participa la slujbe speciale pentru a primi Agheasma Mare – apa sfintita, care este folosita pe tot parcursul anului pentru protectie si binecuvantare.

Traditii si obiceiuri de Boboteaza

1. Sfintirea apelor – Agheasma Mare

Una dintre cele mai importante traditii de Boboteaza este sfintirea apei, cunoscuta sub numele de Agheasma Mare. In timpul slujbelor religioase, preotii binecuvanteaza apa, care devine un simbol al purificarii. Credinciosii o iau acasa in recipiente speciale si o consuma pe parcursul anului, mai ales in momente dificile sau in perioade de boala.

Agheasma Mare este folosita si pentru stropirea gospodariilor, simbolizand protectia impotriva relelor si a energiilor negative.

2. Aruncarea si recuperarea crucii din apa

Un alt obicei spectaculos este scufundarea crucii in rauri, lacuri sau ape curgatoare. Preotul arunca o cruce in apa, iar tinerii curajosi sar sa o recupereze. Se spune ca cel care aduce crucea la mal va avea noroc, sanatate si prosperitate in noul an.

3. Mese traditionale si bucate de post

In Ajunul Bobotezei, credinciosii pregatesc mese speciale, formate din 12 feluri de mancare de post, in onoarea celor 12 Apostoli. Printre preparatele traditionale se numara:

Coliva – simbol al jertfei si credintei

Bors de peste – simbol al purificarii

Sarmale de post – un element traditional la mesele romanesti

Placinte cu varza sau mac – pentru prosperitate

Dupa sfintirea mesei de catre preot, bucate sunt consumate impreuna cu familia, intr-un moment de comuniune spirituala.

4. Obiceiuri pentru fete necasatorite

Boboteaza este cunoscuta si ca o zi dedicata fetelor care isi doresc sa se casatoreasca. In noaptea de 5 spre 6 ianuarie, tinerele isi pun busuioc sub perna, in speranta ca isi vor visa alesul. Se crede ca fetele care aluneca pe gheata in ziua de Boboteaza vor avea parte de o casatorie in acel an.

Superstitii de Boboteaza – Ce nu este bine sa faci

Credintele populare au transmis de-a lungul timpului o serie de superstitii legate de Boboteaza. Iata cateva dintre cele mai cunoscute:

Nu se spala haine si nu se face curatenie – Se considera ca apele sunt sfintite si nu trebuie pangarite.

Nu se imprumuta bani sau obiecte – Traditia spune ca imprumuturile facute in aceasta zi atrag saracia.

Nu se lucreaza – Boboteaza este o zi de odihna si reflectie spirituala, iar munca fizica este vazuta ca un gest nepotrivit.

Post pana la sfintirea apei – Multi credinciosi aleg sa posteasca in aceasta zi pentru a se purifica sufleteste.

Boboteaza in alte tari – Traditii internationale

Boboteaza este celebrata in intreaga lume, dar traditiile difera:

Spania si Italia – Copiii primesc cadouri de la Regii Magi.
Franta – Se prepara o placinta speciala, iar cel care gaseste o figurina ascunsa in aluat devine „Regele Zilei”.
Grecia – Similar Romaniei, preotii arunca o cruce in mare, iar barbatii se arunca in apa pentru a o recupera.

Boboteaza, o sarbatoare a purificarii si credintei

Boboteaza ramane una dintre cele mai importante si incarcate de semnificatie sarbatori din calendarul crestin. Prin traditiile si obiceiurile sale, aceasta zi nu doar ca simbolizeaza botezul Mantuitorului, dar aduce in prim-plan valorile spirituale, purificarea si speranta unui nou inceput.

Fie ca vorbim despre sfintirea apei, recuperarea crucii sau mesele traditionale, Boboteaza continua sa fie un moment de reflectie si comuniune, pastrat cu sfintenie in cultura romaneasca si sarbatorit cu respect in intreaga lume.

Sursa foto: Cancan

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *