Problemele de natura neurologica pe care le putem intampina fiecare dintre noi de-a lungul vietii sunt numeroase si foarte diverse. In multe cazuri anumite manifestari sau simptome trec neobservate si ulterior se dovedesc a avea drept cauza anumite deficiente de natura neurologica. In acest context, identificarea precisa a oricarei afectiuni neurologice este foarte importanta.
Pentru a putea gasi care sunt afectiunile neurologice, medicii specialisti trebuie sa apeleze la diferite proceduri si examinari de specialitate. Printre acestea regasim si examinarea electromiografica. Cand vorbim despre electromiografie (EMG) discutam despre procedura medicala care evalueaza starea si buna functionare a nervilor si a muschilor. Exista mai multe beneficii care recomanda examinarea de tip EMG, iar in ceea ce urmeaza sunt amintite principalele cinci beneficii.
1. Eficienta in stabilirea diagnosticului
Examinarea electromiografica este eficienta pentru a pune cu exactitate un diagnostic in cazul acelor afectiuni ce pot surveni la nivel de sistem nervos periferic sau la nivel muscular. Din acest motiv este utilizata frecvent de catre medicii neurologi cu scopul de a completa examinarea clinica initiala si de a valida cat mai exact diagnosticul stabilit in prima faza in urma consultatiei clinice.
2. Evaluarea muschilor si a nervilor periferici in interactiune cu sistemul muscular
Investigatia electromiografica este o procedura foarte utila si pentru a examina muschii si nervii periferici in interactiunea acestora cu sistemul muscular. Pe baza de electromiografie (EMG), pacientii pot primi exact un diagnostic in cazul afectiunilor neuromusculare in diferite patologii. Printre acestea se numara botulismul, scleroza laterala amiotrofica, distonia musculara sau miastenia gravis.
3. Suport pentru examinarea starii pacientilor in coma
Tot un beneficiu care poate fi punctat in cazul electromiografiei este suportul oferit medicilor in examinarea pacientilor in stare comatoasa. Datorita faptului ca vorbim despre stimuli electrici la care pot reactiona nervii periferici sau sistemul muscular, aceasta abordare medicala se poate dovedi eficienta in astfel de cazuri.
4. Metoda non-invaziva si fara riscuri majore la adresa pacientului
Electromiografia este o metoda non-invaziva pentru pacienti si care nu implica riscuri majore. Singurele riscuri inseamna aparitia unor mici sangerari in primele ore dupa procedura, eventual aparitia unor mici hematoame care se vor vindeca in primele zile.
5. Disconfort minim resimtit de pacienti
In cele din urma amintim si beneficiul referitor la disconfortul minim care este resimtit de pacientii care sunt supusi unei examinari de tip EMG. Disconfortul este tolerat bine de majoritatea pacientilor. Prin urmare, nu exista motive de ingrijorare pentru efectuarea procedurii.
Acestea sunt principalele beneficii pe care le propune procedura de electromiografie (EMG) in investigatiile si examinarile recomandate de catre medicii neurologi. In situatia in care un medic specialist recomanda o astfel de procedura, poti sa ai in vedere aceste beneficii si sa ai incredere in utilitatea efectuarii procedurii.
Centru medical Pro Memoria pune la dispozitia pacientilor o echipa specializata in neurologie si echipamente sau proceduri moderne in evaluarea starii pacientilor. In cazul in care te confrunti cu anumite probleme de sanatate de natura neurologica, poti apela la acest centru medical. Informatii suplimentare pot fi gasite pe www.pro-memoria.ro.